TÉMA

Bižuterie

Trienále v Jablonci shrnuje trendy ve skle a bižuterii

Co zajímavého se za poslední tři roky objevilo v užitkovém skle a bižuterii v Česku, ukazuje Mezinárodní trienále skla a bižuterie Jablonec 2023. Akce se koná v jabloneckém Muzeu skla a bižuterie až do dubna příštího roku. Trienále navazuje na tradici slavných bižuterních výstav z druhé poloviny minulého století. Vedle trendu v designu a umění je tématem letošního ročníku také udržitelná produkce.
16. 6. 2023|

SeČTeno z Libereckého kraje: Skláři i výrobci bižuterie skomírají. Covid dopadl hlavně na malé firmy

Liberecký kraj je regionem, který se proslavil například sklářstvím nebo výrobou šperků na Jablonecku a i na tato odvětví měla velký dopad současná koronavirová krize. Například výrobci bižuterie zatím ale ve velkém propouštět nemuseli, hlavně díky velkým zahraničním e-shopům. Ke kraji ale neodmyslitelně patří také automobilový průmysl nebo cestovní ruch, a ten už byl poznamenaný významněji. Ekonomickým dopadům pandemie se věnuje pořad SeČTeno, tentokrát z Libereckého kraje.
9. 4. 2021Aktualizováno9. 4. 2021, 19:14|

Výstava prezentuje luxusní design z dob socialismu. Fenomén je spojen s identitou Křišťálového údolí

Luxusní bižuterie z doby budování socialismu je na nové výstavě muzea v Jablonci nad Nisou. V expozici jsou výtvory, které byly prezentované v letech 1948 až 1989 na prestižních výstavách v zahraničí i doma, včetně světových výstav EXPO.
4. 12. 2020|