TÉMA

Agricovid

Je třeba klást důraz na regionální potraviny, provedení kvót je špatné, míní Toman

Kvóty na prodej českých potravin ve velkých obchodech platit nebudou. Ve čtvrtek je podle dohody zamítne Senát a vrátí zákon o potravinách zpátky do sněmovny. Senátoři se obávají například vyšších cen nebo nedostupnosti některých potravin. Ve sněmovně pak už podle zjištění České televize nebude pro kvóty potřebných 101 hlasů. Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) považuje jejich provedení za špatné, důraz by kladl na lokální potraviny, řekl ve středečních Událostech, komentářích.
17. 3. 2021|

Trojice ministrů zemědělství se přela o nastavení pandemických agrárních podpor

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) a exministři Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Petr Bendl (ODS) debatovali v Otázkách Václava Moravce o stavu českého zemědělství zasaženého koronavirem. Řeč přišla na stoupající ceny potravin i kompenzační program Agricovid. Z něho se dosud podařilo zemědělcům vyčerpat jen zlomek z alokovaných peněz.
21. 2. 2021|

Ministerstvo zemědělství vypíše další kolo Agricovidu, podporu nově mohou žádat i tržnice

Vláda odsouhlasila další kolo podpůrného programu Agricovid potravinářství. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády upozornila, že další kolo programu bude vedle zemědělských a potravinářských podniků nově zaměřeno i na trhy a tržnice. Česká republika také přijme další Bělorusy, kteří byli pronásledováni režimem Alexandra Lukašenka.
1. 2. 2021Aktualizováno1. 2. 2021, 23:20|

Dopad uzávěry na malé farmáře a rodinné pivovary může být fatální, říká Toman. Pomoci má Agricovid

V Česku dál roste spotřeba potravin, vloni dosáhla rekordních čísel. I potravináři se přesto obávají dopadů koronavirové krize. Především pro malé firmy, které dodávají do několika restaurací, může být jejich uzavření likvidační. „Dopad může být fatální,“ připouští také ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD), který byl hostem pořadu Události, komentáře. Resort proto připravil program Agricovid Potravinářství, který má odvětví podpořit.
2. 12. 2020|