TÉMA

Jóta

Doporučujeme

Dynamické změny v severním Atlantiku ovlivní brzy počasí v Česku

Počasí v Česku bylo doposud velmi klidné – v dalších dnech se to ale díky situaci nad Atlantikem změní. Vytvoří se tam totiž několik hlubokých tlakových níží a ty mohou i významnějším způsobem ovlivnit evropskou cirkulaci.
18. 11. 2020Aktualizováno22. 11. 2020, 13:52|

Ve Střední Americe sčítají škody po hurikánu Jóta. Vyžádal si nejméně třicet obětí

Více než tři desítky mrtvých si vyžádal ve Střední Americe hurikán Jóta, který postupně slábl, až nad Salvadorem zcela zanikl. V Nikaragui, Hondurasu a dalších zemích napáchal živel rozsáhlé materiální škody, informovala agentura AFP. Oblast navíc dál sužují vydatné deště. Jóta byla rekordní třicátou pojmenovanou bouří letošní atlantické hurikánové sezony.
19. 11. 2020|

Hurikán Jóta hýbal s domy, poryvy větru dosahovaly až 250 kilometrů v hodině

Pátého, a tedy nejvyššího stupně dosáhl hurikán Jóta, který od pondělí prochází uzemím Střední Ameriky. Mezi nejvíce postižené země se řadí Nikaragua, Honduras a Kolumbie. Ve chvíli, kdy hurikán udeřil na pevninu, byl provázen větrem o rychlosti až 250 kilometrů v hodině. Síla poryvu byla tak výrazná, že neměl problém posouvat a bourat celé domy. Přírodní živel si vyžádal několik lidských životů. V současné době již síla větru zeslábla na tropickou bouři a míří směrem k území Guatemaly. Jóta je hned druhým hurikánem, který oblast postihl během dvou týdnů. Jeho předchůdce hurikán Éta zpustošil značnou část stejného regionu a vyžádal si nejméně 150 obětí.
18. 11. 2020|