TÉMA

Jan Pejšek

Veteráni z války v Perském zálivu mají zdravotní problémy, stát souvislost s jejich nasazením zatím neuznal

Války v Perském zálivu se před třiceti lety účastnilo zhruba dvě stě českých a slovenských vojáků. U mnohých z nich se po návratu objevily neobvyklé zdravotní problémy. Stát přitom odmítá, že se jedná o následek jejich nasazení. Příčinu takzvaného syndromu války v Zálivu se dosud objasnit nepodařilo. Pro Reportéry ČT natáčel Tomáš Vlach.
16. 11. 2021|

Dva čeští vojáci čelí stíhání kvůli smrti Afghánce. Úřady k věci mlčí

Dva čeští vojáci čelí stíhání kvůli údajnému podílu na smrti vraha jejich kolegy. Informaci přinesl týdeník Respekt. Afghánský bojovník zastřelil na základně v Šindándu českého psovoda Tomáše Procházku. Útočníka následně vyslýchali čeští a američtí vojáci. Po několika hodinách atentátník zemřel. Událost vyšetřují i ve Spojených státech.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 23:21|

Ministerstvu obrany se nedaří dotahovat velké zbrojní nákupy. Mnohé jsou zpožděné

Strategické nákupy pro českou armádu za téměř 70 miliard korun nabírají zpoždění. Ministerstvu obrany se je nedaří dokončit. Jde o bojová vozidla pěchoty, samohybná děla i protiletadlové rakety. Vojáci mluví o nutnosti nahradit zmíněnou zastaralou techniku už přinejmenším šest let. Pokud se smlouvy nepodepíšou do voleb, bude o nich zřejmě rozhodovat nová vláda. Opozice v tom vidí rizika dalšího zpoždění.
22. 5. 2021|

Armáda teď plánuje udělit zakázky za více než 17 miliard. Komplikací by bylo snížení rozpočtu

Ministerstvo obrany chce ještě letos nebo začátkem příštího roku stihnout vyhlásit vítěze výběrového řízení na nová terénní auta pro armádu nebo podepsat smlouvy na nákupy samohybných děl a protiletadlových střel. Cena těchto tří armádních zakázek přitom přesahuje 17 miliard korun. Pokud by se ale vojenský rozpočet na příští rok snížil o deset miliard, jak dříve navrhovala KSČM, může to ohrozit nutné přezbrojení armády.
26. 10. 2020|