TÉMA

Mohamed

Začal soud k vraždě učitele Patyho. Francií otřásá i další případ s možným rasovým podtextem

Ve Francii začal soud se šesti mladistvými, které žaloba viní z pomoci vrahovi učitele Samuela Patyho. Neveřejný proces vyvolává pozornost i proto, že země nyní žije podobným případem, kde střet hodnot skončil smrtí. Nedávný útok mladíků z předměstí na tradiční bál mobilizoval o víkendu krajní pravici, jejíž zástupci volají po pomstě. Informoval o tom zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.
27. 11. 2023|

Francie si připomněla rok od vraždy učitele z pařížského předměstí

Francie si v sobotu 16. října připomíná přesně rok od vraždy středoškolského učitele Samuela Patyho na pařížském předměstí. Osmnáctiletý Čečenec tehdy zabil pedagoga za to, že studentům vysvětloval princip svobody slova. Policie ho krátce poté zastřelila.
16. 10. 2021|

Francouzského učitele zavraždil čečenský mladík, policie zadržela devět lidí

Vrahem pařížského učitele dějepisu, který studentům ukazoval karikatury proroka Mohameda, je podle francouzských úřadů osmnáctiletý mladík čečenského původu narozený v Moskvě. Pachatele na útěku policisté postřelili, ten svým zraněním na místě podlehl. Na místě našli strážci zákona občanský průkaz a ověřili jeho totožnost. V souvislosti s teroristickým útokem zatkli devět osob včetně rodinných příslušníků útočníka.
17. 10. 2020Aktualizováno17. 10. 2020, 13:53|