TÉMA

Dianne Feinstein

Nečekané odmlky, pády a zmatená hlasování upozorňují na stáří mnoha amerických kongresmanů

Politické špičky Spojených států jsou čím dál starší, upozorňují v posledních dnech americká média. Pozornost k tématu tentokrát nepřitáhl žádný přešlap osmdesátiletého prezidenta Joea Bidena, nýbrž potíže dvou ještě starších členů amerického Senátu. Medián věku v této komoře Kongresu se dostal na rekordních 65 let, uvádí list The Washington Post (WP).
31. 7. 2023|

Kalifornie míří k volebním urnám, guvernér Newsom čelí odvolání

V nejlidnatějším americkém státě vrcholí kampaň před referendem o odvolání guvernéra. Voliči v Kalifornii v úterý rozhodují o tom, zda v čele regionální vlády zůstane demokrat Gavin Newsom, nebo zda jeho úřadování skončí po necelých třech letech. Nejnovější průzkumy pro Newsoma vyznívají příznivě. Podporuje jej i americký prezident Joe Biden. Deník The New York Times si všímá, že republikánský tábor podobně jako při loňských celostátních volbách znovu šíří nepodložená tvrzení o podvádění při volbách. Odvolávání politiků občany je součástí legislativy některých států USA již přes sto let.
14. 9. 2021|

Oceánologové našli u kalifornského pobřeží tisíce barelů, které jsou zřejmě plné jedovatého DDT

Američtí vědci oznámili, že našli v oceánu u jižního kalifornského pobřeží více než 25 tisíc barelů, které pravděpodobně obsahují insekticid DDT. O oblasti experti již delší dobu tvrdili, že by se v ní tento nebezpečný odpad mohl nacházet.
2. 5. 2021|