TÉMA

Třebůvka

Na Bystřičce pod stejnojmennou nádrží platil i odpoledne druhý povodňový stupeň

Na říčce Bystřičce pod stejnojmennou přehradou na Vsetínsku platil i ve středu odpoledne druhý stupeň povodňové aktivity značící pohotovost. Nad nádrží klesla její hladina od rána na úroveň prvního stupně povodňové aktivity znamenající bdělost. První povodňový stupeň zůstával odpoledne ve Zlínském kraji i na Velké Stanovnici pod nádrží v Karolince na Vsetínsku. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle vodohospodářů hladiny většiny toků v regionu klesají. Situace se postupně uklidňuje i v Jihomoravském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.
17. 5. 2023Aktualizováno17. 5. 2023, 17:48|

Meteorologové varují před rozvodněním řek. Někde se mohou dostat na druhý stupeň

Vydatný déšť, který v úterý odpoledne zasáhne jih Čech a východní polovinu země, rozvodní řeky. Jejich hladiny mohou dosáhnout na první, ojediněle i druhý stupeň povodňové aktivity. Týká se to zejména povodí Dyje, Jihlavy a Třebůvky, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Maximální výšky by hladiny řek podle něj měly dosáhnout během středy, v povodí Lužnice na jihu Čech by toky měly kulminovat ve čtvrtek.
16. 5. 2023|

Deště zvedly hladiny několika řek, Novohradka vystoupala na druhý povodňový stupeň

Hladiny několika řek v Pardubickém kraji a na Vysočině po častých deštích přesáhly své obvyklé stavy. Druhý stupeň, pohotovost, platil ve středu k 12:00 na Novohradce v Úhřeticích. Nejnižší povodňový stupeň, bdělost, byl na Loučné v Cerekvici nad Loučnou nebo Dašicích a na Novohradce v Luži. Tam už hladina kulminovala.
4. 11. 2020|

Rozvodněná řeka odřízla od okolí část Opavy. Některé toky mají podle meteorologů dál stoupat

Rozvodněná řeka Opava odřízla od okolí opavskou místní část Držkovice, zaplavila všechny tři příjezdové komunikace, dostanou se na ně pouze hasiči. Podle meteorologů se ale většinou situace na východě republiky uklidňuje. Stoupat však má ještě Morava, například v Olomouci by měla třetího povodňového stupně dosáhnout v pátek. Pojišťovny už evidují škody za necelých patnáct milionů korun.
15. 10. 2020Aktualizováno15. 10. 2020, 21:10|

Déšť dál rozvodňuje řeky. Na východě Čech a na Moravě platí třetí povodňové stupně

Po vydatných deštích stoupaly i ve středu hladiny řek na východě Čech a na Moravě. Třetí stupeň povodňové aktivity hlásilo během dne mnoho míst po celém Česku. Hasiči pomáhali stavět provizorní hráze z pytlů s pískem a odčerpávali vodu ze sklepů. Na Karvinsku voda omezila provoz na dálnici D1 u Vrbice a toky jsou rozvodněné i ve Zlínském kraji. Řeka Morava ve Strážnici se blíží stupni extrémního povodňového ohrožení, obyvatelé však evakuování nejsou.
14. 10. 2020Aktualizováno14. 10. 2020, 23:53|