TÉMA

James Foley

Americký soud potrestal doživotím Brita z Islámského státu. Mučil zajatce a objevil se na videích s popravami

Soud v americké Alexandrii poslal na doživotí do vězení nejznámějšího člena Islámského státu (IS) ze skupiny zvané The Beatles, Brita El Shafeeho Elsheikha. Prokurátor, jehož citovala agentura AP, řekl, že jde o nejznámějšího a nejvýše postaveného člena IS usvědčeného soudem v USA. Elsheikh se podílel na únosech a, stejně jako ostatní členové skupiny, nosil před rukojmími masku. Na pátečním stání nemluvil a jeho právník řekl, že se proti rozsudku odvolá.
19. 8. 2022|

Člen IS přezdívaný Jihadi George dostal ve Spojených státech osm doživotních trestů za terorismus

Celkem osm doživotních trestů bez možnosti podmíněného propuštění udělil soud ve Virginii bývalému členovi takzvaného Islámského státu přezdívanému Jihadi George. Alexanda Kotey byl shledán vinným mimo jiné z podpory terorismu a braní rukojmích. Muž se narodil v Británii a společně se třemi dalšími krajany se přidal k teroristům, kteří v Sýrii vraždili zajaté Američany. Skupině se kvůli britskému původu přezdívalo Beatles a jednotliví teroristé měli přezdívky po slavných hudebnících.
29. 4. 2022|

Brit se u soudu v USA přiznal k členství v IS a mučení i vraždám Američanů, dostane doživotí

Bývalý britský občan Alexanda Kotey se u federálního soudu ve Spojených státech přiznal, že se jako člen teroristické organizace Islámský stát (IS) podílel na vraždách amerických zajatců v Sýrii. Kotey se přiznal ke všem osmi bodům obžaloby, ačkoliv dříve vinu odmítal. V USA by mu za tyto činy hrozil trest smrti, po intervenci Velké Británie ho čeká doživotní trest, se kterým Kotey předem souhlasil. Soud vynese verdikt čtvrtého března 2022.
3. 9. 2021|

V USA stanula před soudem dvojice islamistických teroristů. Patřili do skupiny s „džihádistou Johnem“

Do Spojených států byli ve středu přepraveni dva bývalí britští občané, kteří čelí obvinění, že se jako členové teroristické organizace Islámský stát (IS) podíleli na vraždách amerických zajatců v Sýrii. Dvojice se později prostřednictvím videospojení zúčastnila slyšení u federálního soudu. Teroristé patřili do skupiny radikálů, kterým se kvůli britskému přizvuku přezdívalo Beatles. Nejznámější z gangu byl Mohammed Emwazi, takzvaný „džihádista John“, který je už několik let po smrti.
8. 10. 2020|