TÉMA

Mural art

Zdi domů ve Washingtonu připomínají Američany vězněné v zahraničí

Americká metropole Washington D.C. je známá svými politickými muraly – velkými legálními obrazy na stěnách domů. Poblíž rušné M Street nedaleko Georgetownské univerzity nyní poutá pozornost černobílý mural s tvářemi osmnácti Američanů vězněných v zahraničí.
13. 8. 2022|

V pražském Karlíně se rozpíná Vesmír medúz, velkoplošná malba ozvláštní i ostravské Bazaly

Dvě zdi v Česku vylepšuje nově mural art, tedy velkoplošné malby ve venkovním prostoru. Mural na opěrné zdi nad fotbalových stadionem Bazaly v Ostravě vznikat teprve začal. Vesmír medúz, který se rozprostřel na jednom z domů v pražském Karlíně, už je hotov.
1. 8. 2022|

Festival Wallz proměňuje v Plzni velkoplošným street artem dva tisíce metrů čtverečních

Už potřetí se v Plzni koná festival streetartového umění Wallz. Fasády na exponovaných místech přeměňují domácí i zahraniční umělci takzvanými mural arty. Pro svou tvorbu mají k dispozici nejméně dva tisíce metrů čtverečních plochy. Veřejnost může umělcům koukat pod ruku.
17. 6. 2022|

Umělci vzdávají hold zdravotníkům v době pandemie. Streetartové muraly se objevují po celém světě

Šíření nemoci covid-19 se stále nedaří dostat dostatečně pod kontrolu. Zdravotníci po celém světě neustále bojují s koronavirem, mnohdy až za hranici fyzických a psychických sil. Poděkovat se jim snaží jejich okolí všemi způsoby, i těmi netradičními. Po celém světě se objevují například nejrůznější streetartové muraly, z nichž mnohé vyjadřují zdravotníkům podporu. Jiné se zase snaží různými originálními způsoby zachytit koronavirus očima umění.
14. 1. 2022|

Mural art nemluví jen tak do zdi. Venkovní obrazy oslovují kolemjdoucí i zvedají hodnotu nemovitostí

V českých městech přibývá stížností na vizuální smog, tedy nadměrné množství reklam ve veřejném prostoru. Nechat je odstranit je pro radnice často velmi složité, a to nejen v případě nelegálních billboardů. Čím dál více ale jak obce, tak soukromí majitelé propůjčují plochy pro takzvaný mural art.
10. 8. 2021|

Polskému umělci se na ostravské fasádě podařil obří Skok

Takzvaný mural art od Mariusze Warase lze vidět na domech v Jakartě, Paříži nebo Los Angeles. Od konce září ozvláštňuje jeho velká nástěnná malba také jednu z domovních zdí v centru Ostravy. Polský umělec na ploše 18,4 krát 11,2 metru vytvořil variaci na symbol spjatý s historií města.
30. 9. 2020|