TÉMA

Karikatura

Je blbost chtít po karikaturistovi, aby byl korektní, říká Miroslav Kemel

Více než třicet let téměř každý den vydává aspoň jeden nový kreslený vtip, z velké části inspirovaný politikou. „Mám pocit, že je to čím dál tím těžší. Dějí se tak složité a těžké věci, že udržet si odstup a nadhled a věnovat se aktuálním tématům je čím dál tím těžší,“ přiznal karikaturista Miroslav Kemel v Interview ČT24.
13. 11. 2023|

Chtěl jsem vyvolat potřebnou debatu, řekl Rakušan k obrazu Putina ve vaku na mrtvoly

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) nechal 28. října vyvěsit na budovu ministerstva vnitra instalaci, na které je mezi českou a ukrajinskou vlajkou podobizna ruského prezidenta Vladimira Putina ve vaku na mrtvoly. Chtěl tak podle svých slov vyvolat debatu, kterou česká společnost potřebuje. V pořadu Události, komentáře dodal, že je na něj podáno asi deset trestních oznámení, a pokud bude ministerstvu udělena správní pokuta za nevhodné použití české vlajky, je připraven uhradit ji z vlastních zdrojů.
2. 11. 2022|

Dva zaměstnanci školy dostali výpověď kvůli „lajku“ pod karikaturou ředitelky. Ta si stěžuje na kyberšikanu

Výpověď v práci kvůli takzvanému lajkování na sociální síti dostali dva zaměstnanci brněnské Střední školy umění a designu. Symbol srdce dali pod karikaturu ředitelky školy Petry Černínové, ČT na to upozornili jejich kolegové. Ředitelka školy ale říká, že jde o kyberšikanu, kterou svým jednáním schvalovali, věc proto předala policii. Propuštění zaměstnanci se zase chtějí obrátit na soud.
21. 9. 2022|

Zemřel karikaturista Westergaard. Jeho kresby Mohameda provokovaly muslimský svět

V Kodani zemřel ve věku 86 let dánský kreslíř Kurt Westergaard, jehož karikatura proroka Mohameda spolu s dalšími satirickými obrázky vyvolala před lety rozsáhlé protesty v řadě muslimských zemí. Karikaturista podle místních médií zemřel po dlouhé nemoci 14. července, den po svých narozeninách.
19. 7. 2021Aktualizováno19. 7. 2021, 22:25|

Páteční útok v Paříži asi souvisel s karikaturami Mohameda, píše agentura AFP

Páteční útok v Paříži, při němž útočník pobodal dva lidi nedaleko někdejšího sídla redakce satirického časopisu Charlie Hebdo, mohl souviset s karikaturami proroka Mohameda, jež dříve časopis otiskl. Napsala to agentura AFP s odvoláním na své zdroje, podle nichž hlavní podezřelý z útoku po pátečním zadržení řekl, že karikatury proroka islámu neschvaluje. Po útoku bylo zatčeno osm lidí, z toho jeden byl propuštěn.
26. 9. 2020Aktualizováno26. 9. 2020, 20:14|