TÉMA

Topná sezóna

Jak na odklon od ruského plynu: Problém tkví v palivech i přístupu k obnovitelným zdrojům, míní experti

Ruská agrese na Ukrajině znamenala pro Evropu doposud nevídaný impulz pro přehodnocení energetické politiky. Předseda vlády Petr Fiala (ODS) už minulý měsíc řekl, že chce „vyvléct Česko z ruské energetické smyčky“ do pěti let. Podle oslovených odborníků je ale k dosažení tohoto cíle potřeba nejen přehodnotit energetickou politiku země, ale také uvažování o zdrojích energií a tepla jako takových.
6. 5. 2022|

Teplárny topily až do konce května, odběr ovlivnila covidová omezení

Teplárny v Česku letos topily až do konce května, topná sezona byla druhá nejchladnější za poslední desetiletí. Dodávky tepla v části tepláren však meziročně nestouply, důvodem byl útlum provozu služeb, kulturních a sportovních zařízení po většinu topného období. Stoupl naopak odběr domácností, uvedl mluvčí Teplárenského sdružení ČR (TS ČR) Pavel Kaufmann.
1. 6. 2021|

Teplárny zahajují topnou sezonu. Letos později než loni a po celé republice

S příchodem chladného počasí zahájily v pátek mnohé teplárny topnou sezonu. Další se k tomu chystají o víkendu, několik už začalo v předchozích dnech. Zatímco v minulých letech se zpravidla začínalo s vytápěním nejdříve na západě Čech a ve vyšších polohách a výjimkou nebylo ani přerušení vytápění po nástupu babího léta, letos je vytápění zahájeno celorepublikově prakticky zároveň. Řekl to mluvčí Teplárenského sdružení ČR (TS ČR) Pavel Kaufmann.
25. 9. 2020|