TÉMA

Salih Mustafa

Z prezidenta obžalovaným v Haagu. Začíná proces s bývalým kosovským povstaleckým vůdcem Thaçim

Přezdívá se mu Had. Údajně kvůli nevypočitatelnosti i kvůli tomu, že dokázal neustále unikat srbské policii, která po něm intenzivně pátrala. Bývalý vůdce povstalecké Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) a pozdější prezident nezávislého Kosova Hashim Thaçi ale podle vyšetřovatelů zřejmě dlouho unikal i odpovědnosti za některé své vlastní činy. Obžaloba zvláštního haagského tribunálu ho viní z toho, že se během války za nezávislost dopustil zločinů, kvůli kterým nyní stojí před soudem.
3. 4. 2023|

Soud v Haagu odsoudil na 26 let bývalého vůdce Kosovské osvobozenecké armády

Haagský zvláštní tribunál pro válečné zločiny v Kosovu (KSC) v pátek usvědčil a poslal na 26 let do vězení bývalého velitele povstalecké Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) Saliha Mustafu. Jde o první verdikt, který tento tribunál vynesl. Podle agentury Reuters odsouzený řídil věznici využívanou k mučení během konfliktu z let 1998 a 1999, kdy kosovští povstalci bojovali za nezávislost na Srbsku.
16. 12. 2022|

V Haagu začíná první proces speciálního tribunálu pro válečné zločiny v Kosovu

Před zvláštním tribunálem pro válečné zločiny v Kosovu (KSC) začíná vůbec první proces. Souzeným je bývalý velitel jedné z jednotek Kosovské osvobozenecké armády (UCK) Salih Mustafa. Obžalován je ze zločinů spáchaných v dubnu 1999 během jugoslávského válečného konfliktu.
15. 9. 2021|

Tribunál v Haagu pro zločiny v Kosovu zatknul prvního obviněného

Zvláštní tribunál v Haagu pro válečné zločiny v Kosovu uvedl, že na žádost prokuratury byl zatčen bývalý velitel Kosovské osvobozenské armády (UÇK) Salih Mustafa. Jedná se o první případ zatčení obviněného na základě zatykače tohoto tribunálu.
24. 9. 2020|