TÉMA

Protipandemická opatření

Ministerstvo financí počítá s inflací přes dvanáct procent. Stanjura připustil větší rozpočtový schodek

Ministerstvo financí v nové prognóze zhoršilo odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 1,2 procenta z lednových 3,1 procenta. Podle resortu se tak projeví zejména důsledky války na Ukrajině. Zároveň úřad čeká proti odhadům z ledna vyšší průměrnou inflaci za celý letošní rok, a to 12,3 procenta. V lednu ministerstvo počítalo pro letošní rok s inflací 8,5 procenta. Pokud se predikce naplní, bude se jednat o největší celoroční inflaci od roku 1993.
8. 4. 2022Aktualizováno8. 4. 2022, 22:47|

Johnson musí vysvětlovat další údajné vládní večírky v lockdownu. Tisk jich napočítal už sedm

Britský premiér Boris Johnson prosadil v parlamentu přísnější opatření na boj s novou variantou koronaviru omikron pouze díky levicové opozici. Stovka jeho vlastních konzervativních poslanců se vzepřela proti zavedení očkovacích pasů do klubů a povinnému očkování pro zdravotníky. Johnson navíc musí vysvětlovat další případy údajného porušení protikoronavirových pravidel v samém srdci britské vlády.
15. 12. 2021|

Pandemie ve světě: Německo otevírá květinářství, v Polsku se po rozvolnění situace zhoršuje

Německo pokračuje v postupném uvolňování protikoronavirových opatření, otevřít se mohou s omezeným počtem lidí květinářství, knihkupectví či zahradní markety. Rozvolňovat začíná také Anglie, kde se do škol vrátí žáci. Naopak jiné evropské země, například Finsko, Maďarsko nebo některá polská vojvodství, restrikce od pondělí zpřísňují.
8. 3. 2021Aktualizováno8. 3. 2021, 23:15|

Polskem zmítá aféra přednostního očkování prominentů, Německo karanténu prodloužilo do konce ledna

První dny očkování proti covidu-19 v Polsku poznamenaly kontroverze kolem toho, že osmnáct veřejně známých lidí dostalo vakcínu mimo stanovené pořadí. Není přitom zcela jasné, proč se to stalo. Německo prodloužilo celostátní karanténu do 31. ledna. Nově v nejpostiženějších regionech bude platit omezení volného pohybu na 15 kilometrů od domova, oznámila kancléřka Angela Merkelová.
5. 1. 2021Aktualizováno5. 1. 2021, 21:42|

Měli bychom přijmout přísnější opatření a nakoupit víc vakcín, než nyní chceme, míní Prymula

Česko by mělo zavést výrazně přísnější protikoronavirová opatření. V Událostech, komentářích to i s ohledem na nový kmen viru, který se šíří ve Velké Británii, řekl poradce premiéra Roman Prymula. V souvislosti s očkováním proti covidu-19 prohlásil, že by Česko mělo ze strategických důvodů nakoupit více vakcín, než v tuto chvíli chce.
22. 12. 2020|

Masarykova univerzita v Brně chystá vlastní covidový semafor. Řídit má jednotlivé fakulty i pracoviště

Masarykova univerzita (MU) v Brně zavádí se začátkem nového akademického roku vlastní koronavirový semafor, který bude v podzimním semestru regulovat činnosti jednotlivých fakult. Čtyři stupně rizika budou označeny bílou, zelenou, žlutou a červenou barvou. Semafor má zabránit plošnému omezování činnosti na škole. Případná opatření by se tak týkala jenom rizikových fakult nebo jenom některých konkrétních pracovišť.
4. 9. 2020|