TÉMA

Nasavrky

Skládka Nasavrky se může rozšířit do katastru Ctětína. Odpůrci v referendu neuspěli

Neúspěšně pro iniciátory, kteří chtěli zabránit rozšíření skládky, skončilo referendum ve Ctětíně na Chrudimsku. Proti tomu, aby se obec snažila zabránit jejímu rozšíření, bylo 52,9 procenta hlasujících, přišlo 57,2 procenta oprávněných voličů. Výsledek je vzhledem k poměrně vysoké účasti platný a také závazný.
13. 1. 2024|

Opravený úsek silnice u Nasavrk nevydržel zimu. Silničáři se na něj museli vrátit

Skoro tříkilometrovou část silnice první třídy mezi Slatiňany a Nasavrky na Chrudimsku musí firma znovu opravit. Pracovala na něm loni v létě, povrch ale nevydržel zimu a na mnoha místech je plný výtluků.
10. 2. 2022Aktualizováno10. 2. 2022, 19:14|

Na dně rybníka v Nasavrkách našli při vypouštění tisíce škeblí. Z bahna je zachraňují ochránci přírody

Ochránci přírody zachraňují z rybníka v Nasavrkách na Chrudimsku tisíce vzácných škeblí. Rybník patří městu, které ho vypustilo a vylovilo z něj ryby. Chránění měkkýši ale v bahně zůstali a hrozí jim úhyn. Případ řeší Česká inspekce životního prostředí, která k vypuštění vody udělila povolení.
11. 9. 2021|

Keltský náčelník se dočká nového domu. Archeoskanzen v Nasavrkách ho otevře v létě

V keltském archeoskanzenu v Nasavrkách na Chrudimsku vzniká nová stavba, dům náčelníka. Keltové se při stavbách inspirovali antickou kulturou. Náčelníkovo obydlí tak nabídne  návštěvníkům pohled do historie datované před narozením Ježíše Krista. Objekt i s vybavením bude kompletní v hlavní sezoně. „Skanzen letos slaví desetileté výroči, k jubileu chystá v novém objektu specializovanou výstavu“, řekl předseda spolku Boii Ondřej Vojtíšek.
7. 5. 2021|

Archeologové našli v Českých Lhoticích více než dva tisíce let starý meč. Nevědí, kde se vzal

Množství artefaktů, včetně železného meče, nalezli archeologové při novém průzkumu keltského oppida v Českých Lhoticích nedaleko Nasavrk na Chrudimsku. Kromě meče objevili také hroty šípů, stavební kování či části spon. Umožnila jim to orba kousku zatravněné plochy, kterou mohli prozkoumat s pomocí spolupracovníků z řad veřejnosti s detektory.
3. 9. 2020|