TÉMA

Mustafá Adíb

Macron kritizoval neschopnost libanonských stran vytvořit vládu, dopustily se prý „kolektivní zrady“

Neschopnost libanonských stran dohodnout se na vytvoření nové vlády je kolektivní zradou, řekl francouzský prezident Emmanuel Macron, který se snaží prolomit pat v blízkovýchodní zemi zmítané politickou i hospodářskou krizí. Informovala o tom agentura AFP. Designovaný libanonský premiér Mustafá Adíb v sobotu oznámil, že neuspěl ve snaze vytvořit kabinet, a rezignoval.
27. 9. 2020|

Čtvrteční požár v Bejrútu vznikl od sváření, říká libanonská vláda

Libanonským hasičům se podařilo zcela zlikvidovat požár, který ve čtvrtek vypukl v přístavním skladu s pneumatikami, olejem a potravinami. Nikdo při něm nepřišel o život a příčina zatím není jasná. Agentura AFP s odvoláním na vládní zdroje napsala, že podle předběžného vyšetřování oheň vznikl od sváření, které na místě prováděli dělníci při opravách po katastrofální srpnové explozi.
11. 9. 2020|

Libanon má krizí provést diplomat Adíb. S nabídkou pomoci míří do země Macron

Libanonský velvyslanec v Německu Mustafá Adíb by se měl stát novým premiérem Libanonu. Po pondělních konzultacích s prezidentem Michelem Aúnem se na tom shodly hlavní bloky v parlamentu. Prezident Adíba následně pověřil sestavením kabinetu. Informovaly o tom agentury AFP a DPA. Předchozí vláda podala demisi šest dní po ničivé explozi v bejrútském přístavu 4. srpna, při níž přišlo o život kolem 190 lidí, na šest tisíc bylo zraněno a značná část města byla poškozena.
31. 8. 2020|