TÉMA

Raduň

Policisté pátrali po dívce od Opavy

Patnáctiletou dívku z Raduně na Opavsku, kterou policisté hledali od pátku, našli na Slovensku. Je v pořádku, pátrání odvolali, řekla mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková.
2. 12. 2023Aktualizováno2. 12. 2023, 21:33|

Tisíce předmětů se po letech vrátily do zámku v Hradci nad Moravicí

Po šestatřiceti letech se na zámek v Hradci nad Moravicí vrátilo zámecké vybavení. Jde o tisíce uměleckých a historických předmětů. V moderních depozitech je tak opět uložena největší zámecká sbírka orientálního umění v Česku, vzácné knihy či oblečení šlechty.
7. 1. 2021|

Do empírového zámku v Raduni se vrátily unikátní předměty z původního mobiliáře

Zámek v Raduni na Opavsku získal od potomků posledního zámeckého správce zpět třináct předmětů z původního mobiliáře. Původní vybavení je jednou ze slabostí raduňské památky. Velkou a nejcennější část si odvezli poslední majitelé z rodiny Blücherů v lednu 1949, když opouštěli tehdejší Československo. Zbytek se během času poztrácel a rozkradl.
15. 12. 2020|

Návštěvnost památek má blíž k Troskám. Zavítalo na ně o milion lidí méně než loni

Památky ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) letos od ledna do září navštívilo 3,6 milionu lidí. V meziročním srovnání tak návštěvnost poklesla o milion. Podepsala se na ní především koronavirová pandemie, kvůli níž byla sezona výrazně kratší než jindy. Příliš se ale nemění pořadí nejnavštěvovanějších památek, nejvíce lidí i letos zavítalo do Lednice.
14. 10. 2020|

Hradozámecká noc zavede návštěvníky na detektivku v Opočně i s lampiony na Kunětickou horu

Noční prohlídky, šermířská a taneční vystoupení, hry i videomapping ozvláštňují letos program Hradozámecké noci. Do jedenáctého ročníku akce se zapojilo přes osm desítek památek po celé republice, a to nejen hradů a zámků, ale i klášterů, kostelů, vil nebo paláců. Návštěvníkům se ve večerních a nočních hodinách otevřou poslední srpnovou sobotu.
29. 8. 2020|