TÉMA

Přírodní živel

Kanadská provincie Britská Kolumbie vyhlásila stav nouze, obnovuje zásobování po záplavách

Kvůli rozsáhlým záplavám, které postihly řadu měst a přinutily k evakuaci tisíce lidí, vyhlásila kanadská provincie Britská Kolumbie od středy stav nouze. Tamní centrální vláda rovněž povolala na pomoc do zasažených oblastí armádu. Povodně způsobené nebývale silnými dešti ze začátku týdne mají zatím jednu potvrzenou oběť, úřady však varují, že zemřelých bude pravděpodobně více. Nejméně čtyři lidé jsou dál pohřešováni.
18. 11. 2021|

Australský stát Viktorie zasáhlo zemětřesení, jedno z nejsilnějších za stovky let

Australský stát Viktorie ve středu brzy ráno zasáhlo silné zemětřesení. Podle tamní geologické služby dosáhlo síly šesti stupňů, informovala agentura Reuters. Ačkoliv to bylo jedno z nejsilnějších zemětřesení v Austrálii v posledních letech, nezpůsobilo významné škody, poznamenal server BBC News. Varování proti tsunami úřady nevydaly.
22. 9. 2021Aktualizováno22. 9. 2021, 18:34|

Na pomoc Řecku sužovanému požáry vyrazili i čeští hasiči

Z Podivína na Břeclavsku vyrazilo v sobotu dopoledne patnáct vozidel s 36 hasiči, kteří pomohou v Řecku hasit požáry, do Atén by měli dorazit v pondělí. O jejich vyslání rozhodl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po dohodě s ministrem zahraničí Jakubem Kulhánkem (ČSSD). Země se potýká s více než padesátkou lesních požárů.
7. 8. 2021Aktualizováno7. 8. 2021, 16:26|

Vloni lesní požáry, letos záplavy. Na východě Austrálie se vylily řeky z břehů 

Kolem osmnácti tisíc lidí bylo evakuováno v australském státě Nový Jižní Wales, který postihly ničivé záplavy. Zpravodajský server BBC News informoval, že kolem města Sydney se po několikadenních lijácích vylily z břehů některé řeky a vodní nádrže. Žádné oběti na životech zatím nejsou hlášeny. Deště se ale v oblasti čekají i v dalších dnech a počty evakuovaných můžou podle záchranných složek výrazně narůstat. Premiérka státu Nový Jižní Wales Gladys Berejiklianová uvedla, že množství lokalit poznamenaných nyní záplavami bylo v loňském roce zasaženo vlnou sucha a lesními požáry.
22. 3. 2021|

Obrazem: Indonéská sopka Sinabung chrlí k nebi horký popel

Nad indonéskou sopkou Sinabung se v úterý ráno objevil obří mrak horkého popela. Vystoupal do výšky zhruba pěti kilometrů. Indonéské vulkanologické a geologické centrum vyzvalo obyvatele, aby se k sopce nepřibližovali na vzdálenost menší než tři kilometry. Sinabung, která se nachází v oblasti zvané Karo, se naposledy výrazněji ozvala loni v srpnu. V Indonésii je více než sto dvacet aktivních sopek.
2. 3. 2021|

Mexický záliv čelí dvěma tropickým bouřím. V tak rychlém sledu poprvé od roku 1959

Tropická bouře Marco v Mexickém zálivu zesílila na hurikán. Živel provází vítr o rychlosti 120 kilometrů za hodinu, uvedlo americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Marco by měl dorazit na jih Spojených států v pondělí. Za ním postupuje tropická bouře Laura, která by se také mohla změnit v hurikán, varovalo NHC.
23. 8. 2020|