TÉMA

WeChat

Používání aplikace WeChat může být hrozba, varuje NÚKIB. Data prý mohou posloužit k vydírání

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) upozorňuje na hrozbu spojenou s používáním aplikace WeChat, za kterou stojí čínská společnost Tencent. Aplikace podle instituce sbírá značný objem dat, která by mohla sloužit k přesnému zacílení kybernetických útoků či k vydírání. Kybernetický úřad o tom informoval ve čtvrtek na svém webu. V tuzemsku aplikaci podle úřadu používá asi 40 tisíc lidí, například diplomaté či obchodníci.
30. 11. 2023|

Spojené státy zruší seznam zakázaných obchodních transakcí s oblíbenými čínskými aplikacemi

Vláda Spojených států odstoupí od seznamu zakázaných obchodních transakcí s čínskými aplikacemi TikTok a WeChat. Informaci zveřejnilo americké ministerstvo obchodu. Podle agentury Reuters vydala seznam s cílem uvalit na zmíněné aplikace tvrdé restrikce administrativa bývalého prezidenta Donalda Trumpa v září loňského roku.
21. 6. 2021|

Trump nařídil zákaz transakcí s čínskými aplikacemi včetně Alipay a WeChat

Americký prezident Donald Trump podepsal vládní nařízení zakazující transakce s osmi čínskými softwarovými aplikacemi, včetně čínské Alipay patřící Ant Group. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na vysokého představitele vlády. Trumpovo rozhodnutí tak dále zvyšuje napětí mezi Washingtonem a Pekingem, než se tento měsíc ujme funkce nově zvolený prezident Joe Biden.
6. 1. 2021|

Čínské aplikace TikTok a WeChat zůstávají v USA dostupné, zákaz byl odložen

Americký prezident Donald Trump podpořil navrhovanou dohodu mezi americkými společnostmi Oracle a Walmart o převzetí amerických operací čínské aplikace TikTok. Trump proti TikToku vede tažení, jež zdůvodňuje obavami o národní bezpečnost a ochranu soukromých dat. Původně měla být distribuce TikToku v USA od neděle zablokována, ale ministerstvo obchodu toto rozhodnutí o týden odložilo. Z obchodů s aplikacemi firem Apple a Google v USA nezmizí zatím ani aplikace WeChat čínské firmy Tencent. Soud totiž vydal předběžné opatření, kterým zatím zablokoval platnost nařízení ministerstva obchodu. Reagoval tak na žalobu uživatelů.
20. 9. 2020Aktualizováno20. 9. 2020, 16:06|

Čína hrozí odvetou kvůli aplikacím TikTok a WeChat. Trump podle ní překročil své pravomoci

Čína hrozí odvetou za rozhodnutí administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa začít ve Spojených státech blokovat čínské aplikace TikTok a WeChat. Čínské ministerstvo obchodu  vyjádřilo „rezolutní odpor“ vůči takovému postupu a samotný TikTok podle agentury Bloomberg požádal americký soud, aby rozhodnutí Trumpovy vlády zneplatnil.
19. 9. 2020|

Trump zakázal stahovat čínské aplikace TikTok a WeChat. Nařízení má platit od neděle

Administrativa prezidenta Donalda Trumpa od neděle ve Spojených státech zablokuje možnost stahovat aplikace TikTok a WeChat, které jsou v čínském vlastnictví. Oznámilo to v pátek americké ministerstvo obchodu. Trump své tažení proti čínským aplikacím zdůvodňuje obavami o národní bezpečnost.
18. 9. 2020|

Trump zakázal obchodovat s čínskými vlastníky TikToku a WeChatu, Peking chystá odvetu

Americký prezident Donald Trump vydal exekutivní příkaz, kterým Američanům zakázal blíže nespecifikované obchodní transakce s čínskými společnostmi, které vlastní platformy TikTok a WeChat. Trumpovo nařízení začne platit za 45 dnů, napsala agentura Reuters. Tento bezprecedentní krok představuje výraznou eskalaci vztahů mezi USA a Čínou a zřejmě vyvolá tvrdou odvetu ze strany Číny, upozorňují agentury AP a Reuters. Peking už naznačil, že podnikne odvetné kroky.
7. 8. 2020Aktualizováno7. 8. 2020, 14:08|