TÉMA

Zoo Plzeň

V plzeňské zoo se narodilo první mládě pandy červené. Jeho otec se proslavil útěkem z výběhu

Po třinácti letech chovu se v plzeňské zoologické zahradě narodilo v polovině června první mládě pandy červené. Návštěvníci zahrady ji budou moci ve výběhu pozorovat na podzim. Zoologové a chovatelé proto žádají o trpělivost a klid u výběhu pand, řekl mluvčí zoo Martin Vobruba.
11. 8. 2023|

Tři medvědi v plzeňské zoo oslavili kulatiny. Přesné datum zaspali

V plzeňské zoo ve čtvrtek po tříměsíčním zimním spánku oslavili kulatiny všichni tři medvědi hnědí – brtníci. Nejstaršímu Mikymu je třicet let, večerníčkoví Honzík a Eliška jsou o deset let mladší. Oslavy narozenin jsou možné pouze s odkladem. Medvědi je totiž v lednu prospí, řekl mluvčí Martin Vobruba. V hektarovém výběhu, který zoo otevřela před pětadvaceti lety, dostali proutěné košíky a koule, které upletli zaměstnanci, s kořenovou zeleninou, trávou, borovicí, senem, syrovými „velikonočními“ vejci, kuřaty a ořechy.
6. 4. 2023|

Plzeňská zoo chová jako jediná na světě pavoučí zmije

Jedinou zoologickou zahradou na světě, která chová zmiji pavoučí, se stala ta plzeňská. Otevřela novou expozici s těmito plazy, kteří v přírodě žijí pouze v pohoří Zagros na pomezí Íránu a Iráku. Zmije pavoučí byla popsána v roce 2006, i když ji zoologové zaznamenali už v 60. letech minulého století. Had je unikátní způsobem lovu a také svým dokonalým maskováním.
24. 2. 2023|

Turistů bylo víc, ale pořád ne dost. Podnikatelům chybějí hlavně zahraniční návštěvníci

Skončila letní turistická sezona, Češi během ní utráceli hlavně za zahraniční pobyty, ale ve velké míře také za rekreace v tuzemsku. Potvrzuje to spokojenost prodejců zahraničních zájezdů i většiny místních podnikatelů. Mezi nejvyhledávanější turistické cíle v Česku patří v létě hrady a zámky. Těm se sice návštěvnost oproti minulému roku zvýšila, chybějí jim ale zahraniční turisté. Ekonomové ale nyní upozorňují na to, že i českých návštěvníků by mohlo ubývat, lidé totiž začínají šetřit.
3. 9. 2022|

Plzeňská zoo rozšířila výběh pro lvy s devítimetrovým vodním příkopem

Modernizovaný a zvětšený výběh pro lvy berberské dokončuje plzeňská zoo. Pro jedny z nejpopulárnějších zvířat v zahradě nechali chovatelé rozšířit vodní příkop, návštěvníci ocení nová vyhlídková místa do výběhu. Zoo plánuje venkovní prostory pro lvy, které chová od roku 2002, otevřít 28. června. Náklady na přestavbu odhadla zahrada na 30 milionů korun.
7. 6. 2022|

Trochu zubr, trochu medvěd. Plzeňská zoo představila pár takinů čínských

Plzeňská zoo připravila pro návštěvníky vánoční dárek v podobě nových přírůstků. Pár takinů čínských nebo také zlatých pochází ze zahrady v Liberci. Svět zná tohoto savce teprve od roku 1950 a v Číně je stejně jako například panda považován za národní poklad a zvířecí symbol země. Do zahraničí se tato zvířata poprvé dostala až v roce 2002, díky liberecké zoo. Dnes je v sedmi zemích Evropské unie chová čtrnáct zahrad.
21. 12. 2021|

Zlínská zoo získala tři ceny Bílý slon. Za úspěšný odchov rejnoků, medvědů a čápů

Zlínská zoologická zahrada třikrát zabodovala v soutěži Bílý slon za rok 2019. Tradiční klání hodnotí nejlepší odchovy a stavby v českých a slovenských zoo. Zlínská zahrada získala první místo za odchov mořského rejnoka siby ománské a dvě druhá místa za odchovy medvěda pyskatého a čápa sedlatého. Ocenění získaly i zahrady v Plzni, Praze, Ústí nad Labem či Chlebech.
14. 7. 2020|