TÉMA

Juraj Chmiel

Počet obětí slovinských povodní stoupl na šest. Pohřešovaní Češi se ozvali

Záchranáři v pondělí objevili další dvě oběti povodní, které v minulých dnech postihly Slovinsko. Celkový počet mrtvých tak stoupl na šest, ale bilance může nadále růst, protože záchranné týmy se ještě nedostaly do některých odříznutých oblastí. Hrozí navíc sesuvy půdy, informovala v pondělí slovinská média. Někteří Češi ve Slovinsku uvázli v ubytovacích zařízeních, sdělil Černínský palác, všichni pohřešovaní se ale ohlásili. Do země vysílají pomoc státy z Evropské unie i NATO.
7. 8. 2023Aktualizováno7. 8. 2023, 23:09|

Nebezpeční Češi: Úřady krok Slovinců zaskočil. Státy nezkoumají lokální ohniska, vysvětluje Prymula

Slovinsko, Estonsko a Lotyšsko omezují vstup Čechů na své území, na Kypru se Češi budou muset nově prokázat negativním testem na covid. Českou republiku už tyto státy kvůli přírůstkům nemocných s koronavirem nepovažují za bezpečnou zemi. Za množství nových případů může zejména lokální ohnisko na Karvinsku, přesto zákazy platí pro všechny Čechy. Epidemiolog Roman Prymula v Devadesátce ČT24, která se zpřísňování podmínek cestování věnovala, připustil, že Česko by reagovalo obdobně.
4. 7. 2020|

Do Slovinska buď s negativním testem, nebo karanténou. Vstup Čechů omezují i Lotyšsko a Estonsko

Slovinsko změnilo epidemiologické hodnocení Česka, Chorvatska a Francie a vyjmulo je ze zeleného seznamu bezpečných zemí. Občané těchto států tak budou muset prokázat zaplacené ubytování společně s negativním testem, nebo jít do dvoutýdenní karantény. Tranzitu se opatření netýká. Vstup Čechů na své území odpoledne omezilo také Lotyšsko, později se přidalo i Estonsko. Pro občany Česka se komplikuje také cestování na Kypr, budou se muset prokázat negativním testem.
3. 7. 2020Aktualizováno3. 7. 2020, 23:07|