TÉMA

Jan Prachař

Úložiště radioaktivního odpadu mají nového ředitele. Vondrovic nastupuje po Prachařovi, který skončil ve vazbě

Lukáš Vondrovic je novým ředitelem Správy úložišť radioaktivního odpadu. Uspěl ve výběrovém řízení, které vypsalo ministerstvo průmyslu a obchodu. O post se ucházeli ještě další tři lidé. Předchozí ředitel Jan Prachař skončil na jaře ve vazbě, policie ho obvinila kvůli údajnému ovlivňování veřejné zakázky. Řízením úřadu byl pak dočasně pověřen náměstek ministra průmyslu a obchodu.
3. 10. 2022|

Stíhaný šéf Správy úložišť radioaktivních odpadů je ve vazbě. Řízením organizace pověřil Síkela svého náměstka

Policie v souvislosti s veřejnými zakázkami Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) obvinila i ředitele této státní organizace Jana Prachaře, soud ho vzal do vazby, uvedly ve středu Seznam Zprávy. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) to nepřímo potvrdil, když na Twitteru napsal, že u Prachaře „nastaly pracovní překážky pro výkon jeho funkce“. Řízením SÚRAO proto dočasně pověřil svého náměstka pro jadernou energetiku Tomáše Ehlera.
18. 5. 2022Aktualizováno18. 5. 2022, 18:19|

Rada prý schválila zúžení počtu lokalit pro úložiště jaderného odpadu. Rozhodne vláda

Rada Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) ve čtvrtek schválila zúžení vytipovaných lokalit pro hlubinné úložiště jaderného odpadu tak, jak ho na začátku června doporučil poradní panel expertů správy. Stavba má vzniknout na jedné ze čtyř následujících lokalit: Janoch u Temelína, Horka na Třebíčsku, Hrádek na Jihlavsku či Březový potok na Klatovsku. ČTK to řekl zdroj obeznámený s průběhem jednání. Finální slovo o zúžení počtu lokalit z devíti na čtyři bude mít vláda.
18. 6. 2020Aktualizováno18. 6. 2020, 16:13|