TÉMA

Jan Šépka

Architekti se neshodnou, jak naložit s Pražským hradem. Zmiňují oživení i zdrženlivost

Koncentrát tisíce let architektury nebo město nad městem. Tak o Pražském hradu mluví odborníci na architekturu. Nejde přitom o pouhé muzeum. Dodnes je Hrad sídlem prezidenta a místem, kde se odehrávají nejdůležitější ústavní akty. Experti pro ČT popsali, zda by Hradu prospěla přestavba či dostavba a kam by se případné úsilí mělo upřít.
11. 3. 2023|

Zdíkův palác v Olomouci čeká oprava za 50 milionů. Arcidiecézní muzeum bude víc než rok uzavřeno

Léta plánovaná rekonstrukce jedné z nejcennějších románských památek ve střední Evropě, Zdíkova paláce v Olomouci, začne v únoru. Rekonstrukce biskupského paláce podle návrhu architekta Jana Šépky potrvá nejméně do května příštího roku a vyjde zhruba na 50 milionů korun. Arcidiecézní muzeum Olomouc, které tvoří na Václavském náměstí s palácem a katedrálou svatého Václava jeden turisticky atraktivní celek, tak bude více než rok uzavřeno.
28. 1. 2021|

V Česku je osmdesát nových profesorů. Zeman jmenoval architekta Šépku nebo scenáristu Jarchovského

Prezident Miloš Zeman podepsal jmenování osmdesáti profesorů, jmenovací dekrety jim předá ministr školství Robert Plaga (za ANO). Rozhodnutí Zemana musí spolupodepsat premiér Andrej Babiš (ANO). Mezi jmenovanými profesory je například architekt Jan Šépka nebo scenárista a dramaturg Petr Jarchovský. Zhruba třetinu seznamu tvoří lékaři, o něco méně je techniků. Mezi novými profesory jsou také chemici, přírodovědci, fyzici a zástupci humanitních věd či umění.
17. 6. 2020|