TÉMA

Zofiówka

Záchranáři našli v polském dole další dva mrtvé horníky. Nezvěstní zůstávají čtyři havíři

Záchranáři v Dole Zofiówka na jihu Polska v pondělí našli další dva mrtvé horníky. Počet obětí sobotního neštěstí tak stoupl na šest, nezvěstní zůstávají čtyři havíři, uvedla polská média s odvoláním na vlastníka dolu, kterým je Jastrzebska Spólka Weglowa (JSW).
25. 4. 2022|

Polští záchranáři vynesli dvě těla z dolu Zofiówka. Po přeživších pátrají

Druhým dnem v černouhelném dole Zofiówka na jihu Polska pokračuje pátrání po hornících, kteří po sobotním otřesu spojeném s prudkým únikem metanu zůstali v podzemí. Záchranná operace postupuje pomalu, ztěžuje ji vysoká koncentrace metanu, uvedla zpravodajská televize TVN 24 s odvoláním vlastníka dolu, kterým je Jastrzembska Spólka Wenglowa (JSW).
24. 4. 2022Aktualizováno24. 4. 2022, 10:50|

Po silném otřesu v dole na jihu Polska zahynuli čtyři horníci, šest se pohřešuje

V černouhelném dole Zofiówka u města Jastřebje na jihu Polska došlo k silnému otřesu a rozsáhlému úniku metanu. Neštěstí si vyžádalo životy nejméně čtyř horníků, dalších šest se pohřešuje. Informace uvádějí polská média s odvoláním na vlastníka dolu, společnost Jastrzembska Spólka Wenglowa (JSW). Jde o druhé důlní neštěstí v Polsku v tomto týdnu. Nejméně tři lidé přišli v sobotu také o život při výbuchu v dole na měď ve městě Gaj v Orenburské oblasti v ruském Povolží.
23. 4. 2022Aktualizováno23. 4. 2022, 19:15|

V extrémní chudobě se ocitne 60 milionů lidí, řekl šéf Světové banky. Brazílie je v počtu obětí třetí zemí na světě

V Brazílii za uplynulý den přibylo přes 27 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Celkový počet zemřelých se zvýšil o 904. Na obnovených stránkách, které v pátek úřad revidoval poté, co podle vlády neodrážely aktuální situaci, je ale nově jen zlomek původních dat. Ekonomické dopady pandemie způsobené novým typem koronaviru budou možná patrné až deset let, prohlásil prezident Světové banky (SB) David Malpass. Pandemie podle něj zasadila globální ekonomice zničující ránu, po které se více než 60 milionů lidí ocitne v extrémní chudobě.
7. 6. 2020Aktualizováno7. 6. 2020, 16:59|