TÉMA

Norilsk Nickel

Norilsk Nickel zaplatí miliardovou pokutu za zamoření ruské tundry. Sáhne na dividendy

Ruská těžební společnost Norilsk Nickel zaplatí pokutu za ekologickou havárii z peněz určených na výplatu dividend. S odvoláním na člena vedení firmy to uvedla agentura TASS. Norilsk má z rozhodnutí soudu zaplatit pokutu 146,2 miliardy rublů (asi 42,3 miliardy korun). Firma se původně chtěla proti rozhodnutí odvolat, později ale dospěla k závěru, že situaci ještě přehodnotí.
19. 2. 2021|

Ruská společnost dostala miliardovou pokutu za ekologickou katastrofu u Norilsku

Soud v Krasnojarsku nařídil dceřiné firmě těžební společnosti Norilsk Nickel zaplatit 146 miliard rublů (asi 42 miliard korun) za loňskou ekologickou katastrofu u města Norilsk za polárním kruhem. Během havárie unikly z tamní elektrárny tisíce tun jedovatých látek. S odvoláním na arbitrážní soud Krasnojarské oblasti o tom informoval list Kommersant. Firma se chce odvolat.
5. 2. 2021|

Norilsk Nickel vypouštěl do sibiřské tundry jedovatou vodu, tvrdí Novaja Gazeta a aktivisté

Podnik patřící koncernu Norilsk Nickel, z jehož elektrárny u sibiřského Norilsku unikly před měsícem tisíce tun ropy, vypouštěl do tamní tundry odpadní vody kontaminované jedovatými látkami. Tvrdí to web opozičního ruského listu Novaja Gazeta (NG) i ekologičtí aktivisté. Případem už se zabývá regionální pobočka Ruského vyšetřovacího výboru.
28. 6. 2020|

Likvidaci ropné havárie zaplatí Norilsk Nickel. Putin kritizoval pozdní reakci

Vyčištění oblasti postižené únikem ropného paliva do řeky v polárním městě Norilsk zaplatí podnik Norilsk Nickel. Oznámil to v pátek jeho šéf Vladimir Potanin, který odhadl náklady na deset miliard rublů (3,4 miliardy korun). Z nádrže norilské elektrárny a teplárny uniklo 29. května do říčního systému asi 15 tisíc tun paliva a dalších šest tisíc tun do podloží.
5. 6. 2020|