TÉMA

Děla

Rusové mají až třikrát vyšší ztráty techniky než Ukrajinci, tvrdí vojenský analytik

Rusové ztrácejí třikrát až čtyřikrát více techniky než Ukrajinci, uvedl vojenský analytik Jakub Janovský v pořadu Události, komentáře. Opírá se přitom o vyhodnocování fotografií a videí pořízených vojáky i civilisty na frontové linii. Vyvrací také domněnky, že by invazní síly nevyužívaly v bojích nejmodernější techniku.
24. 5. 2022|

Putin se přepočítal, řekl Fiala na bezpečnostní konferenci. Zeman varoval před jadernou válkou

Šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti) vyzval k sankcím a mezinárodní izolaci Ruska v souvislosti s invazí na Ukrajinu. Česká solidarita s Ukrajinou musí zůstat neochvějná, řekl na úvod konference Naše bezpečnost není samozřejmost. Premiér Petr Fiala (ODS) ve svém projevu slíbil, že Česko nepřestane pomáhat Ukrajině. Dodal, že sankce Západu mají viditelný účinek. Prezident Miloš Zeman upozornil na nebezpečí hrozby jaderné války. Uvedl to ve zdravici, kterou na konferenci přečetl ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák.
10. 3. 2022Aktualizováno10. 3. 2022, 17:26|

Ukrajina vyhlásila nouzové ohrožení státu. Lídři odštěpeneckých oblastí podle Kremlu žádají Putina o pomoc

Krize kolem Ukrajiny se dále stupňuje. Tamní zpravodajská služba upozorňuje, že by Rusko mohlo napadnout Kyjev, Charkov a Cherson. Američané dokonce varují, že útok přijde do osmačtyřiceti hodin. Ukrajina proto zavedla stav nouzového ohrožení státu, od středy povolává do armády zálohy a oznámila protiruské sankce. Bílý dům oznámil první sadu sankcí proti Moskvě, stejně jako předtím EU či Velká Británie.
23. 2. 2022Aktualizováno23. 2. 2022, 23:50|

NATO se obává, že si Rusko připravuje záminku k invazi. Moskva je na vpád připravena, řekl Biden

Spojené státy už od Ruska dostaly reakci na svoje návrhy, které se týkají vyjednávání o bezpečnostní situaci kolem Ukrajiny a v Evropě. Moskva a Kyjev se vzájemně obvinily z provokací a porušování dohod. Ministři obrany zemí NATO se shodli na bezvýhradné podpoře Ukrajiny, uvedl generální tajemník Jens Stoltenberg. Ten dále vyjádřil obavu, že si Rusko snaží zprávami o útocích ukrajinské armády v Donbasu vytvořit záminku k nové invazi na Ukrajinu. Americký prezident Joe Biden řekl, že nebezpečí ruského útoku je velmi vysoké. Vše podle něj nasvědčuje tomu, že Rusko je připraveno na další území sousední země vpadnout.
17. 2. 2022Aktualizováno17. 2. 2022, 16:29|

Ministerstvo obrany koupí 52 francouzských děl, smlouvu podepíše do voleb

Ministerstvo obrany ještě do voleb podepíše smlouvu na nákup 52 děl s francouzskou firmou Nexter. O zakázce bude v pondělí ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) informovat vládu. Kolik ministerstvo za děla zaplatí, nechtěl Metnar před jednáním vlády sdělovat. Původně měla nová děla stát asi šest miliard korun, nabídka výrobce z letošního roku byla o šedesát procent vyšší.
8. 9. 2021Aktualizováno8. 9. 2021, 20:06|

Obrana chce za šest miliard korun koupit nová děla z Francie, oznámil Metnar

Ministerstvo obrany chce koupit nová děla pro armádu od francouzské společnosti Nexter. Za 52 děl Caesar by mělo zaplatit asi šest miliard korun, řekl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Ministerstvo obrany už tento týden firmu oslovilo, první předběžné konzultace jsou naplánovány na přelom června a července. Smlouva by mohla být podepsána do konce roku.
4. 6. 2020|