TÉMA

Džungle

Ztracené děti v Kolumbii zachránila dívčina znalost džungle od babičky
Čtveřice domorodých dětí, které po pádu letadla přežily 40 dnů v kolumbijské džungli, nabírá od soboty síly ve vojenské nemocnici v Bogotě. Mladší sourozenci bez úhony přežili hlavně díky péči třináctileté Lesly, která se umění přežít v džungli naučila od své babičky, napsala agentura AFP.
11. 6. 2023|
V Kolumbii našli děti ztracené po pádu letadla. V džungli přežily čtyřicet dní
V Kolumbii se po čtyřiceti dnech našly čtyři děti, které se po pádu malého letadla ztratily v amazonské džungli. Oznámil to kolumbijský prezident Gustavo Petro. Sourozence ve věku jednoho roku, čtyř, devíti a třinácti let zachránila armáda nedaleko místa nehody letadla, napsala agentura Reuters.
10. 6. 2023Aktualizováno10. 6. 2023, 11:11|
Indonésie staví v džungli novou metropoli. Má být ekologická, dle kritiků ohrožuje místní i vzácná zvířata
V džungli na východě Bornea pokračuje indonéská vláda ve výstavbě nového hlavního města, jehož vznik schválila loni v lednu. Indonéští představitelé slibují, že město Nusantara bude do roku 2045 uhlíkově neutrální, ekologičtí aktivisté a původní obyvatelé ale projekt kritizují. Podle nich ještě více zmenšuje přirozené životní prostředí ohrožených živočichů, jako jsou orangutani, a nutí k odchodu z oblasti domorodce, kteří na místní půdu spoléhali jako na zdroj obživy, píše agentura AP.
18. 3. 2023|
Odpor proti myanmarské juntě sílí ve vzdálených oblastech země. Spekuluje se o občanské válce
Z odlehlých oblastí Myanmaru přicházejí zprávy o formování nových povstaleckých skupin. A to z řad utlačovaných etnických menšin i politických odpůrců vojenské vlády, která násilím převzala moc letos v únoru. Někteří pozorovatelé soudí, že v zemi hrozí vypuknutí občanské války.
5. 6. 2021|
Doporučujeme
Amazonie je obří rezervoár virů, varují vědci. Kácení pralesů je může vypustit do světa
Lidské zásahy do zón s původní faunou a flórou mohou vyvolat ekologickou nerovnováhu a vést k šíření nemocí z nitra džungle. Vzhledem k odlesňování Amazonie by příští velká pandemie mohla vzejít právě z Brazílie, varuje vědec David Lapola. „Amazonie je velkým rezervoárem virů. Hrajeme si s ohněm,“ tvrdí brazilský vědec, kterého cituje agentura AFP.
2. 6. 2020Aktualizováno6. 6. 2020, 14:10|