TÉMA

Robert Louis Behnken

Před deseti lety poprvé vzlétl Muskův Dragon. Změnil americkou, ale i ruskou kosmonautiku

Spojené státy vedly od padesátých let minulého století kosmický závod se Sovětským svazem a ne vždy v něm vítězily. Celou tu dobu ale byli Američané schopni dopravovat náklad i lidi do vesmíru vlastními silami. Jenže po konci programu raketoplánů v roce 2011 nastalo období, kdy americký vesmírný program do značné míry závisel na Rusku, zejména to bylo vidět na zásobování Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Změna přišla s Elonem Muskem a firmou SpaceX, jejíž loď Dragon se do vesmíru poprvé vydala 22. května 2012.
22. 5. 2022|

Drak zařval. Loď Crew Dragon se při cestě atmosférou chovala jako živá, řekli astronauti

Astronauti amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Robert Behnken a Douglas Hurley prohlásili, že jejich loď Crew Dragon při průletu zemskou atmosférou „ožila“ a „vydávala zvuky jako nějaké strašlivé zvíře“. Kosmická loď vracející se z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) v neděli dosedla podle plánu na hladinu Mexického zálivu.
5. 8. 2020|

Astronauti vyměnili staré baterie na ISS za nové

V pátek kolem 13:55 odpoledne vystoupili do volného vesmíru dva astronauti NASA – Christopher Cassidy a Robert Behnken. Výstup trval kolem sedmi hodin a agentura ho přenášela živě.
26. 6. 2020Aktualizováno26. 6. 2020, 21:37|

„Všechno je možné, nikdy se nevzdávejte,“ vzkázali astronauti po přelomovém letu Crew Dragon

První soukromá vesmírná loď schopná nést lidi Crew Dragon se v neděli spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Na palubě byla dvojice astronautů Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Robert Behnken a Douglas Hurley. Ti společně s kolegou Chrisem Cassidym v pondělí odpovídali na otázky o misi.
1. 6. 2020Aktualizováno1. 6. 2020, 23:29|

Crew Dragon se propojil s vesmírnou stanicí. Přestoupila první soukromě dovezená posádka

První soukromá vesmírná loď schopná nést lidi Crew Dragon se spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Sobotní úspěšný start ukončil devítiletou závislost Američanů na ruské dopravní lodi Sojuz. Majitel firmy SpaceX Elon Musk to komentoval slovy „trampolína funguje“, čímž narážel na ruskou poznámku z roku 2014 o amerických dopravních možnostech a sankcích.
31. 5. 2020Aktualizováno31. 5. 2020, 21:13|