TÉMA

Mandle

Případ chlapce, který po operaci mandlí zůstal v bdělém kómatu, bude řešit Nejvyšší soud

Nejvyšší soud se bude zabývat selháním péče po operaci mandlí v pardubické nemocnici, chlapec zůstal v bdělém kómatu. České televizi to řekl mluvčí Okresního soudu v Pardubicích Karel Gobernac. Letos v lednu odvolací soud v Pardubicích potvrdil podmíněné tresty pro lékařku Martinu Šípkovou a zdravotní sestru Barboru Špásovou. Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž chce ale trest i pro pardubickou nemocnici a podal dovolání.
13. 4. 2023|

„Je nepochopitelné, co se tam dělo,“ vypověděla matka chlapce, který po pooperačních komplikacích skončil v kómatu

Mnoha chyb se podle matky chlapce, který po operaci mandlí v Pardubické nemocnici před čtyřmi lety kvůli pooperačním komplikacím zůstal v takzvaném bdělém kómatu, dopustili zdravotníci nemocnice při zákroku i po něm. Matka v úterý vypovídala jako svědkyně před pardubickým soudem. Chyby podle ní nastaly při předoperačních vyšetřeních, operaci i řešení kritické situace při masivním krvácení dítěte několik dní po zákroku. Kvůli němu nemohl chlapec několik minut dýchat a má poškozený mozek. V té chvíli nemocniční personál podle ní fatálně selhal. Na případ upozornil Pořad ČT Infiltrace.
21. 9. 2021|

Kauza z dokumentu Infiltrace: Nemocnice se s rodinou chlapce v kómatu dohodla na odškodnění

Společnost Nemocnice Pardubického kraje se dohodla na mimosoudním vyrovnání s rodinou chlapce, který je po operaci mandlí v roce 2017 a následných komplikacích v takzvaném bdělém kómatu. Rodiče požadovali 22 milionů korun, nemocnice jim nabízela 15,5 milionu. Minulý rok již rodina dostala zálohu šest milionů korun. Celková výše odškodného není známa.
27. 5. 2020|