TÉMA

Imunologie

Neočkovat vakcínou Johnson & Johnson je jako chránit se před kapkami deště skokem do rybníka, říká Hořejší

V Česku se nyní očkuje vakcínami Pfizer a BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Stejně jako u poslední zmíněné se Evropská léková agentura zabývá možnou souvislostí mezi krevními sraženinami a vakcínou u výrobce Johnson & Johnson. Společnost už kvůli šetření v USA odložila distribuci vakcíny v Evropě. Podle imunologa Václava Hořejšího je nebezpečí zanedbatelné v porovnání s neočkováním. Společně s Vojtěchem Thonem byl hostem Událostí, komentářů.
14. 4. 2021|

Laboratoře mají až šestkrát víc zájemců o testy na protilátky na covid

V Česku výrazně stoupl zájem o testy na protilátky na covid-19. České televizi to potvrdily tři oslovené laboratoře. Lidé tak mohou zjistit, jestli koronavirus v těle měli bezpříznakově, nebo jestli mají dostatek protilátek po prodělání nemoci. Vědci při Masarykově univerzitě už také pracují na studii, která má v budoucnu odhalit, jak dlouho protilátky člověka ochrání.
2. 2. 2021|

Vakcína proti covidu není otázkou pár měsíců. Podle Duška 60 procent z českých obětí nezemřelo primárně na tuto nemoc

Očkování proti covidu-19 bude podle odhadů odborníků dostupné nejdříve na konci letošního roku, pravděpodobněji až v roce 2021. Na odborné konferenci Co víme a nevíme o covidu-19 pořádané Univerzitou Karlovou v Praze to řekl Roman Chlíbek, vědecký sekretář České vakcinologické společnosti. Ve vývoji je podle něj asi 120 vakcín, žádná z nich ale není v poslední fázi testů. Podle odhadů ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška 60 procent z 317 obětí koronaviru primárně nezemřelo na covid-19.
26. 5. 2020Aktualizováno26. 5. 2020, 19:00|