TÉMA

Tržní hospodářství

Před třiceti lety Jelcin zaujal místo prvního ruského prezidenta, odstartoval kariéru plnou zvratů

Slavnostní prezidentskou přísahou Borise Jelcina začalo 10. července roku 1991 v Kremlu zasedání Sjezdu lidových poslanců Ruské federace. Oficiálně se tak ujal funkce prvního ruského prezidenta – ještě v době existence Sovětského svazu. Jelcin hlásal demokracii, reformy i blahobyt. Pokusy o transformaci ale uvrhly velké počty Rusů do chudoby. Jeho kariéru poznamenal krvavý konflikt s parlamentem v roce 1993 nebo válka v Čečensku. Svým odchodem z funkce na přelomu milénia otevřel dveře Vladimiru Putinovi.
10. 7. 2021|

30 let zpět: Zásady úspěšného podnikání

Velimská slévárna obnovuje výrobu, a navazuje tak na úspěšnou prvorepublikovou tradici, násilně přervanou znárodněním podniku poválečným komunistickým režimem. Návrat k tradici se nese v duchu dodnes inspirativního patera zásad dobrého podnikání.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
7. 6. 2021|

30 let zpět: První supermarket v Československu

Nizozemská obchodní společnost Ahold otevřela na sídlišti Březinky v Jihlavě první prodejnu supermarketového řetězce na území tehdejšího Československa. Jihlavská Mana se na dlouhou dobu stala nejnavštěvovanějším obchodem v republice.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
6. 6. 2021|

30 let zpět: Karlštejn obsadili ozbrojenci

Členové šermířského sboru Pravda zahájili manifestaci na Karlštejně. Protestovali proti smlouvě, jíž příslušný památkový ústav předal správu návštěv tohoto významného českého hradu do rukou německé firmy.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
1. 4. 2021|

30 let zpět: V Praze se konalo sympozium s podniky z USA

Objem československého zahraničního obchodu s největší ekonomickou velmocí, Spojenými státy americkými, byl na začátku devadesátých let téměř nulový. Na pražské sympozium o hospodářské spolupráci, kde jako podmínka amerických investic nejvýrazněji zaznívala nutnost urychleného provedení hospodářských reforem v čele s privatizací, zavítal mimo jiné tehdejší profesor Pittsburské univerzity a pozdější kandidát na úřad prezidenta České republiky, ekonom Jan Švejnar.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
16. 10. 2020|

30 let zpět: Rozpaky kolem československo-polské hranice

Od sametové revoluce uplynul již bezmála rok a tuzemská vláda stále váhala s otevřením hranic mezi Polskem a Československem. Tehdejší reportáž zkoumala, zda obavy z vykupování českých obchodů Poláky byly namístě, a aby nabídla pohled i z druhé strany, zmapovala též názory a postoje několika polských občanů.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
15. 10. 2020|

30 let zpět: Televizory, videorekordéry i magnetofony značky Tesla

Podívejte se, jak vypadala na začátku devadesátých let elektronika značky Tesla Brno. Reportáž monitoruje, za jakou cenu se tehdy na brněnské prodejní výstavě nabízela a jak si vedla v porovnání se západní konkurencí.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
26. 5. 2020|