TÉMA

Pavlína Danková

Nejvyšší soud potvrdil podmínku pro neurologa Tomáška za gynekologická vyšetření bez souhlasu

Nejvyšší soud potvrdil podmíněný trest neurologovi Martinu Tomáškovi, který gynekologicky vyšetřoval epileptické pacientky bez jejich náležitého souhlasu. Soud odmítl lékařovo dovolání. Tomášek se snažil zvrátit půlroční podmínku, kterou mu v únoru uložil Vrchní soud v Praze.
21. 11. 2022|

Postup hasičů při požáru alzheimer centra v Roztokách prověří kontrolní skupina

Zásah hasičů při požáru v roztockém alzheimer centru v minulém týdnu prověří kontrolní skupina generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru. Při rozsáhlém požáru v centru zemřeli dva lidé a 55 dalších se zranilo. V nemocnicích nyní zůstává pět klientů centra, žádný ale není na oddělení JIP. Vznikla materiální škoda zhruba sedmdesát milionů korun. Vyšetřování příčiny požáru potrvá zřejmě několik měsíců. Policie případ vyšetřuje jako podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.
8. 6. 2022|

Od pondělí se lidé mohou zaregistrovat ke třetí dávce proti covidu, upozorní je SMS

Koronavirus v Česku dál nabírá na síle, při pohledu na uplynulé týdny je vidět, jak se zvedá podzimní vlna nákazy. Od předchozí neděle do sobotního dne přibylo skoro tři tisíce pozitivních. Pomoci zamezit šíření má tak podle úřadů hlavně postupující očkování – už v pondělí se první lidé budou moct zaregistrovat ke třetí, posilující dávce. A na řadě míst ji hned také dostanou. Podmínkou je minimálně osmiměsíční odstup od druhé dávky.
19. 9. 2021|

V Česku dostalo první dítě se svalovou atrofií genovou terapii. Lék nakonec zaplatí pojišťovna

Poprvé v Česku dostal pacient se spinální svalovou atrofií nový genový lék. Infuzí mu ho podali v pražském Motole. Dvouletému chlapci se na léčbu nejdříve složili dárci. Téměř 54 milionů korun ale nakonec mimořádně zaplatí zdravotní pojišťovna, stejně jako dalším dvěma dětem, které tam přípravek dostanou v následujících týdnech. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí nemocnice Pavlína Danková.
15. 5. 2020|