TÉMA

Miroslav Vacek

Zemřel Miroslav Vacek, poslední předlistopadový náčelník generálního štábu

V sobotu zemřel Miroslav Vacek, poslední předlistopadový náčelník generálního štábu totalitní armády a ministr obrany ve vládách Ladislava Adamce a Mariána Čalfy. Bylo mu 87 let. Informaci o úmrtí potvrdil mluvčí KSČM Roman Roun. Vacek byl dva roky poslancem za KSČM.
1. 1. 2023|

30 let zpět: Změna na postu ministra obrany

Ministrem obrany po odvolaném generálu Miroslavu Vackovi, nad jehož počínáním v listopadu 1989 v úloze náčelníka generálního štábu Československé lidové armády panovaly pochybnosti, jmenoval prezident Václav Havel dosavadního náměstka ministra zahraničí, někdejšího disidenta a signatáře Charty 77, Luboše Dobrovského.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
18. 10. 2020|

Před 65 lety vznikla Varšavská smlouva, aby zničila NATO. Nakonec zaútočila jen na vlastního člena

Varšavská smlouva měla být protiváhou rozšiřující se Severoatlantické aliance, ale také mocným diplomatickým nástrojem. Svůj účel nakonec nesplnila – ani jako jazýček na negociačních vahách, ani jako obrana před ofenzivou NATO, která nikdy nepřišla. Vojenský pakt pod sovětským velením plánoval proti západním mocnostem použít jaderné zbraně. Nakonec ale bez jejich užití jediná ofenziva mířila proti vlastnímu členu – v srpnu 1968 vojska Varšavské smlouvy vstoupila do Československa. Od podpisu vojenského paktu uplynulo ve čtvrtek 65 let.
14. 5. 2020|