TÉMA

Nanomateriály

Španělští vědci zničili rakovinu močového měchýře pomocí nanorobotů. Stačil jediný zásah

Experiment na myších naznačil, že lékařské nanotechnologie se blíží do fáze, kdy budou použitelné i na lidech. Proti rakovině močového měchýře měl zásah nanorobotů vynikající výsledek a naopak minimální vedlejší účinky.
17. 1. 2024|

Nový český nanomateriál umožní levnější výrobu léčiv a chemikálií. Připomíná povrch Marsu

Vědci z Českého institutu výzkumu a pokročilých technologií (CATRIN) při Univerzitě Palackého v Olomouci a Vysoké školy báňské – Technické univerzity v Ostravě (VŠB-TUO) vyvinuli ve spolupráci s kolegy z Leibnizova ústavu pro katalýzu v německém Rostocku unikátní ekologicky šetrný nanomateriál, který dokáže urychlit a zlevnit průmyslovou výrobu mnoha významných léčiv a chemikálií.
10. 1. 2022|

Pardubice žalují distributora falešných nanoroušek, případem se zabývá soud

Pardubice podaly žalobu na distributora falešných nanoroušek, které město nakoupilo pro lidi nasazené v první linii boje proti pandemii, sdělil ČT mluvčí pardubického magistrátu Radim Jelínek. Vědci z Technické univerzity v Liberci loni v listopadu zjistili, že roušky dovážené zejména z Asie žádný nanomateriál neobsahují. Magistrát za pět a půl tisíce roušek zaplatil téměř tři čtvrtě milionu korun.
22. 6. 2021|

Dezinfekce snižuje účinnost některých respirátorů, rozhodující je nanovrstva

Nutná investice do respirátorů vede k tomu, že se je lidé mohou snažit různými způsoby čistit. Dezinfekce ale není vhodná pro všechny typy ochranných pomůcek, jejich účinnost se tak může naopak významně snižovat. Škody může napáchat také čištění teplem.
26. 2. 2021|
Interview ČT24

Na případnou druhou vlnu jsme výrazně nepřipraveni, tvrdí předseda KDU-ČSL Jurečka

Předseda opoziční KDU-ČSL Marian Jurečka v Interview ČT24 kritizoval nepřipravenost vlády na případnou druhou vlnu epidemie koronaviru. Výzvy opozice v této věci kabinet podle Jurečky ignoroval. „V polovině července jsme svolali mimořádnou schůzi sněmovny, kde jsme apelovali na přípravu na případnou druhou vlnu. Měli jsme dokonce konkrétní návrhy, pan ministr Vojtěch a pan premiér se nám ale vysmáli.“
4. 8. 2020|

Brněnský ústav nabízí bezplatné analýzy protivirových materiálů na výrobu ochranných pomůcek

Ústav přístrojové techniky Akademie věd v Brně nabízí bezplatné analýzy nanomateriálů, které lze potenciálně využít v boji proti novému typu koronaviru. Nabídka míří k výzkumným institucím, vysokým školám i firmám, které pracují na perspektivních materiálech pro výrobu roušek, filtrů a dalších ochranných prostředků, ale také například nemocnicím, které chtějí zjistit kvalitu svých roušek a respirátorů.
6. 4. 2020|