TÉMA

Ján Budaj

Slovenský parlament se postavil proti znevýhodnění nebo zákazu spalovacích motorů

Slovenský parlament uložil vládě, aby v rámci Evropské unie ministři hlasovali proti iniciativám směřujícím ke znevýhodnění, zdražení nebo k zákazu spalovacích motorů, pokud nebude jednoznačné, že taková opatření jsou ke prospěchu zejména zdravého životního prostředí. Návrh usnesení sněmovna schválila hlasy 127 ze 145 přítomných poslanců.
18. 5. 2023|

Slovenský premiér Heger odchází z OĽaNO, povede stranu Demokrati. Přecházejí do ní i čtyři ministři

Slovenský premiér Eduard Heger necelých sedm měsíců před předčasnými parlamentními volbami v zemi oznámil odchod z mateřského hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). Učinil tak v příspěvku na sociální síti. Později dodal, že se stal lídrem neparlamentní strany Demokrati a že spolu s ním součástí tohoto politického projektu s cílem spojit strany pravého středu budou mimo jiné ministři zahraničí, obrany, hospodářství a životního prostředí.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 15:19|

Čtyři z pěti Čechů by chtěli zálohovat. Ministerstvo povinnost neprosazuje, iniciativu přebírají výrobci

Ve dvanácti zemích Evropské unie se povinně zálohují PET lahve a plechovky od nápojů. V Česku se ročně dostane na trh 1,65 miliardy PET lahví a 820 milionů plechovek, zálohování však zde povinné není, ačkoli čtyři z pěti Čechů by podle průzkumu pro Iniciativu pro zálohování byli pro. Zájem o zavedení povinných záloh mají i obchodníci. Ministerstvo životního prostředí s nimi, s výrobci nápojů i odpadovými firmami na jaře zahájilo odbornou debatu.
6. 8. 2022|

Rakousko míří od 26. prosince do třetí plošné karantény. Matovič se nakazil koronavirem

Rakousko čeká od 26. prosince další plošná karanténa. Do 18. ledna zůstanou zavřené obchody, školy, restaurace, muzea a divadla, oznámil kancléř Sebastian Kurz. Koronavirem se nakazil také slovenský premiér Igor Matovič. Mluvčí německé kancléřky Angely Merkelové prohlásil, že země je v nejtěžší situaci od začátku pandemie.
18. 12. 2020Aktualizováno18. 12. 2020, 20:27|

30 let zpět: Pomlčková válka

Více než dvanáctiminutová relace z Televizních novin věnovaná jednání Slovenské národní rady, kde se mimo jiné rozhodlo o novém názvu republiky.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
30. 3. 2020|