TÉMA

Hudební skladatel

Zemřel skladatel Rjúiči Sakamoto. Získal Oscara za hudbu k filmu Poslední císař

Ve věku 71 let zemřel japonský hudebník Rjúiči Sakamoto, který získal Oscara za hudbu k filmu Poslední císař. Oznámila to japonská nahrávací společnost Avex, podle které Sakamoto zemřel již 28. března.
2. 4. 2023|

Zemřel hudební skladatel Vangelis. Bylo mu 79 let

Ve věku 79 let zemřel řecký hudební skladatel Vangelis, který se proslavil především hudbou k řadě známých filmů. Například ke sci-fi Blade Runner z roku 1982 od režiséra Ridleyho Scotta či k historickému snímku 1492: Dobytí ráje od téhož režiséra. Za hudbu pro film Ohnivé vozy od režiséra Hugha Hudsona si odnesl cenu americké filmové akademie Oscar.
19. 5. 2022Aktualizováno19. 5. 2022, 19:16|

V Paříži u popelnic se našel 200 let starý zápisník hudebního skladatele Antonína Rejchy

U popelnic v Paříži našla tamní obyvatelka více než dvě stě let starý zápisník hudebního skladatele Antonína Rejchy. K identifikaci objevu přispěla virtuální výstava o Rejchovi, kterou připravily společně Moravská zemská knihovna a Francouzská národní knihovna. Skladatelův zápisník budou ve Francii studovat badatelé.
31. 5. 2021|

Zemřel polský skladatel Penderecki, autor hudby k filmu Katyň

Ve věku 86 let po dlouhé nemoci zemřel významný polský hudební skladatel a dirigent Krzysztof Penderecki, který je považován za jednoho z klíčových představitelů hudební avantgardy druhé poloviny 20. století. O jeho úmrtí informovala rozhlasová stanice Radio Kraków, potvrdila jej umělcova rodina.
29. 3. 2020|