TÉMA

Pomlčková válka

První emoce vyvolal spor o pomlčku, vzpomíná na rozpad Československa Mečiar

Rozpadu Československa podle bývalého slovenského premiéra Vladimíra Mečiara předcházela řada chyb. První podle něj udělal Václav Havel v lednu 1990, kdy přednesl návrh na změnu názvu státu. Mečiar míní, že „spor o pomlčku“ vyvolal mnoho emocí. Také řekl, že při jednání s Václavem Klausem prošli všechny varianty možného budoucího státu, nakonec se však shodli na rozpadu. „Mnoho prostoru pro rozhodování jsme neměli. Vyžadovala si to ekonomika i sociální tlak,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24.
27. 8. 2022|

30 let zpět: Konec pomlčkové války

Poslanci Federálního shromáždění hned nadvakrát odhlasovali přijetí zákona o změně názvu republiky. Poslechněte si ohlasy na složitý průběh hlasování, mimo jiné z úst předsedy Federálního shromáždění Josefa Luxe.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
20. 4. 2020|

30 let zpět: Pomlčková válka

Více než dvanáctiminutová relace z Televizních novin věnovaná jednání Slovenské národní rady, kde se mimo jiné rozhodlo o novém názvu republiky.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
30. 3. 2020|

Uběhlo 30 let od „pomlčkových válek“. Roztržka okolo státního názvu naznačila rozpad federace

Před třiceti lety se v Československu odehrála „pomlčková válka“, spor o nový název společného československého státu. Tehdejší prezident Václav Havel v roce 1990 navrhl z původního státního názvu vypustit slovo „socialistická“ a čekal rychlé schválení této změny. Místo toho ale přišla tři měsíce trvající roztržka o pořadí slov a znaménko mezi nimi. Událost předznamenala budoucí rozpad federace.
9. 3. 2020|