TÉMA

Robert Koch

Nakažených covidem-19 v Česku mírně přibylo, počet hospitalizovaných ale klesá

V sobotu přibylo v Česku 5563 potvrzených případů covidu-19, z toho 4784 nových nákaz, což je zhruba o 350 více než před týdnem. Laboratoře odhalily i 779 podezření na opakovanou nákazu, o 23 více než minulou sobotu. Znovu se přitom méně testovalo. Klesl počet hospitalizovaných. Poprvé od ledna je v nemocnicích méně než dva tisíce pacientů s koronavirem.
20. 3. 2022|

Před sto lety se začalo očkovat proti tuberkulóze. Zastavilo to pandemii, nemoc ale žije dál

Přesně před sto lety byla podána první dávka očkování proti tuberkulóze. Vakcíny pomohly v Evropě udělat ze zásadní hrozby nepodstatný problém.
18. 7. 2021|

Podle odborníků by měl přijít tvrdší lockdown. Jinak se čísla do tří týdnů dramaticky nesníží

„Apokalypsa,“ popsal situaci v Chebu nebo Sokolově primář ze sokolovské nemocnice Martin Straka. Podle něj nová protiepidemická pravidla, která od pondělí budou platit, nejsou dostatečná. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Že opatření nebudou stačit, si myslí i epidemiolog Rastislav Maďar. Zpřísnit by se měla i podle Petra Smejkala z Rady vlády pro zdravotní rizika. Podle bývalého koordinátora očkování Mariána Hajdúcha bude Česko za tři týdny na stejných číslech jako v současnosti.
28. 2. 2021|

Johnson se vrátil do Downing Street, děti ve Španělsku vyrazily po šesti týdnech ven

Britský premiér Boris Johnson je po zotavení z nemoci COVID-19 zpátky v premiérském sídle na Downing Street. V pondělí se vrátí do práce a velmi se na to těší, uvedl ministr zahraničí Dominic Raab, který premiéra zastupoval ve vedení země. Španělsko zavedlo v souvislosti s šířením koronaviru řadu přísných opatření, mimo jiné zakázalo vycházet ven dětem mladším 14 let. Úplná izolace, proti které vystupovali rodiče i odborníci, ale v neděli po šesti týdnech skončila a děti mohly na hodinu vyrazit do ulic.
26. 4. 2020Aktualizováno26. 4. 2020, 23:29|

Koronavirus se zřejmě v obchodech nepřenáší, říká německý expert. Finská studie ale tvrdí opak

Přední německý virolog Hendrik Streeck tvrdí, že dosud nebyl prokázán přenos nového koronaviru v supermarketech, restauracích či kadeřnictvích. Podle něj se příliš nedrží ani na površích a pravděpodobnost jeho přenosu dotekem s takzvaně kontaminovaným povrchem je podle něj malá. V rozhovoru se stanicí RTL poukázal na to, že přenášení virů se většinou odehrává mezi lidmi, kteří jsou po delší dobu v těsném kontaktu. Jiná, nedávno zveřejněná finská studie ale uvádí, že nakažený člověk může na několik minut zamořit svoje okolí i ve vedlejší nákupní uličce.
15. 4. 2020|

Pandemie je zkouška naší lidskosti, ne válka, řekl Steinmeier. Královna mluvila o velikonoční naději

Ve Spojených státech za jediný den zemřelo v souvislosti s nemocí COVID-19 přes dva tisíce lidí, uvedla Univerzita Johnse Hopkinse, která publikuje statistiky z celého světa. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier v projevu zdůraznil, že o uvolnění opatření rozhodují především občané svým chováním. V Soulu se chystají dávat lidem, kteří porušují domácí karanténu, elektronické náramky. Celkově se nemocí na celém světě nakazilo už téměř 1,7 milionu lidí a podlehlo jí přes sto tisíc pacientů. Astronauti z Mezinárodní vesmírné stanice mají obavy z návratu.
11. 4. 2020Aktualizováno11. 4. 2020, 20:55|

Británie hlásí rekordní počet obětí. Koronavirus na světě zabil přes sto tisíc lidí

Více než 1,6 milionu lidí na celém světě se nakazilo nemocí COVID-19. Podlehlo jí přes sto tisíc pacientů, informovala Univerzita Johnse Hopkinse. Nejhůře jsou na tom v USA, především v New Yorku, kde začali využívat masové hroby. Rakousko po Velikonocích rozšíří zdravotní kontroly svých hranic. Nejvyšší denní nárůst nakažených koronavirem zaznamenalo Rusko. V Evropě je nejsilněji zasaženým státem Španělsko, kde poslanci rozhodli o prodloužení stavu nouze do 26. dubna. Pandemie tam však už dosáhla vrcholu, naopak Británie hlásí rekordní počet mrtvých.
10. 4. 2020Aktualizováno10. 4. 2020, 22:11|

Izrael pošle všechny, kteří přicestují ze zahraničí, do karantény. Koronavirus má i francouzský ministr

Izrael zavádí v rámci opatření proti šíření koronaviru povinnou čtrnáctidenní karanténu pro všechny osoby, které přijedou do země. Nákaza už se prokázala ve všech 27 zemích Evropské unie. Jako poslední své první dva případy oznámil Kypr. Polsko zavádí kvůli koronaviru sanitární kontroly na hranicích s Českem a Německem. Ve Francii onemocněl i tamní ministr kultury. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) je riziko světové pandemie nadále velmi vysoké, situace se ale postupně lepší.
9. 3. 2020Aktualizováno9. 3. 2020, 19:59|

Italská vláda chce kvůli koronaviru uzavřít celou Lombardii a dalších 11 provincií

Italská vláda se chystá přijmout nová opatření, která mají zabránit dalšímu šíření koronaviru v zemi. Podle agentury Reuters bude na celou Lombardii a dalších jedenáct nejhůře postižených oblastí včetně Benátek či Modeny uvalena karanténa. Počet obětí koronaviru v Itálii během soboty vzrostl na 233, během posledních 24 hodin si nemoc COVID-19 vyžádala 36 životů. Italské úřady registrují 5883 nemocných, což je o 1247 případů víc než v pátek.
7. 3. 2020Aktualizováno7. 3. 2020, 23:27|