TÉMA

Okres Rokycany

Obce na západě Čech a na Šumavě řeší nedostatek pitné vody, budují vodojemy, posilují vrty

Nedostatek vody spojený se suchem řeší obce různě. Na západě Čech začaly budovat vodojemy, na Šumavě posilují vrty. Na Vysočině začal opět platit zákaz napouštění bazénů z vodovodního řadu.
1. 6. 2023|

Obyvatelé víc než tří desítek obcí si volili nové zastupitele

Celkem třiatřicet obcí získá nová zastupitelstva namísto těch, která se od loňských zářijových voleb rozpadla. Sobotní volby byly jedny z nejrozsáhlejších mimo řádný podzimní termín. Ve více obcích a městech se volilo jen v březnu 2015, tehdy jich bylo dvaačtyřicet. V nekterých obcích volební účast podle předběžných čísel přesáhla sedmdesát procent. Třeba v Křenovicích na Písecku odvolilo před 17:00 zhruba 75 procent ze 150 oprávněných voličů, v Senince na Vsetínsku a Horní Myslové na Jihlavsku to bylo kolem sedmdesáti procent lidí.
25. 3. 2023Aktualizováno25. 3. 2023, 22:02|

Vládní špičky odmítly slučování malých obcí. Podle NERV by opatření ušetřilo deset miliard

Koaliční lídři odmítli další návrh Národní ekonomické rady vlády (NERV) na snížení schodku veřejných financí. Jde o slučování malých obcí pod tisíc obyvatel s těmi většími. Podle vicepremiéra Víta Rakušana (STAN) současný velký počet samospráv funguje dobře. Naopak NERV považuje systém za neefektivní, úprava by podle něj ušetřila státu ročně až deset miliard korun.
11. 11. 2022|

V Brdech vznikne Dům přírody, nabídne expozice i prostory pro vzdělávání

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) v pátek zahájily stavbu Domu přírody Brd. Návštěvnické a informační centrum vznikne v areálu loveckého zámečku Tři trubky u Strašic na Rokycansku, který je kulturní památkou. Stavba vyjde zhruba na 85 milionů korun. Přibližně 57 milionů poskytne Evropský fond pro regionální rozvoj, uvedl Libor Barák, vedoucí investic VLS, jimž zámeček od roku 2015 patří.
1. 10. 2021|

Při výbuchu v Brdech se těžce zranili dva vojáci

Dva lidé se těžce zranili při výbuchu na bývalé vojenské střelnici Kolvín na Rokycansku. České televizi to potvrdila mluvčí Záchranné služby Plzeňského kraje Mária Svobodová. Jednoho muže přepravil do nemocnice vrtulník, oba zranění jsou ale ve stabilizovaném stavu. Jde o vojáky, kteří čistili dopadovou plochu.
20. 7. 2021Aktualizováno20. 7. 2021, 13:01|

V rezervaci uhynula většina ohrožených zubrů. Napadl je invazivní parazit

V přírodní rezervaci na Rokycansku uhynuli čtyři z pěti zubrů. Právě tam se mělo stádo největšího evropského savce rozmnožit, zvířata ale postupně napadal střevní parazit, kterého přenáši jelen sika. V rezervaci tak zůstává už jenom jedna samice, kterou ošetřovatelé odčervili. V tuto chvíli se zdá, že zvíře se má dobře a začalo přibírat na hmotnosti. Z volné přírody zubři vymizeli na začátku dvacátého století. Kromě nich žijí v rezervaci také divocí koně.
24. 5. 2021|

Požár drůbežárny v Otíně na Klatovsku způsobil zhruba sedmimilionovou škodu

Požár, při němž v sobotu vyhořela jedna hala drůbežárny v Otíně na Klatovsku, způsobil podle policie a hasičů škodu kolem sedmi milionů korun. Z celkové částky zhruba 6,6 milionu připadá na budovu a zbytek na kuřata, jichž uhořelo asi 16 tisíc. Potvrdili to mluvčí krajských hasičů Petr Poncar i mluvčí klatovské policie Dana Ladmanová. Příčinou požáru měla být technické závada na vytápění.
14. 4. 2020|

Před 90 lety vyzkoušel vynálezce Očenášek v Praze poprvé rakety

Před devadesáti lety proběhl v Praze zřejmě první experiment s raketovou technikou. Vynálezce Ludvík Očenášek na západním okraji metropole odpálil v březnu 1930 několik raket, ta nejúspěšnější dosáhla výšky dvou kilometrů.
2. 3. 2020|