TÉMA

Náměstí Borise Němcova

Není cílem porazit Rusko, ale dostat ho z Ukrajiny, řekl Pavel před zaplněným Staroměstským náměstím v Praze

Tisíce lidí se shromáždily v Praze na Staroměstském náměstí při akci na podporu ukrajinského boje proti ruské agresi. Část přišla v průvodu z náměstí Kinských přes Karlův most. Na shromáždění promluvil prezident Petr Pavel. Lidé si přinesli vlajky Ukrajiny, EU a NATO a transparenty na podporu napadené země. Na náměstí Borise Němcova, kde sídlí ruské velvyslanectví, proběhl koncert Noise for Ukraine. Další akce uspořádali v regionech, všechny se uskutečnily v den druhého výročí otevřeného vpádu ruské armády na Ukrajinu.
24. 2. 2024Aktualizováno24. 2. 2024, 18:14|
168 HODIN

Šéf kulturního střediska jako „agent s ricinem“? Více zdrojů to potvrzuje

Podle několika zdrojů je agentem ruské FSB, o kterém v souvislosti s policejní ochranou pražských politiků psala některá média, ředitel Ruského střediska vědy a kultury v Praze Andrej Končakov. Je o tom přesvědčen i muž, jenž se podílel na odhalení ruských špionů, kteří se pokusili otrávit Sergeje Skripala. O údajném ruském agentovi a ochraně pražských starostů natáčely pro 168 hodin Kristina Ciroková a Zuzana Černá.
11. 5. 2020|

Mluvčí ruské diplomacie kritizovala přejmenování náměstí v Praze. Větší absurdita se nedala čekat, řekla

Za naprosto absurdní a logicky nevysvětlitelné označila mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová rozhodnutí pražských úřadů přejmenovat náměstí v české metropoli po zavražděném ruském opozičním politikovi Borisi Němcovovi. Právě na výročí vraždy, 27. února, pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) spolu s Němcovovou dcerou odhalili tabulku se jménem zavražděného politika na náměstí před ruským velvyslanectvím v Praze 6.
6. 3. 2020|

Už ne Pod Kaštany, ale Borise Němcova. Náměstí před ruskou ambasádou má nový název

Prostranství před ruským velvyslanectvím v pražské Bubenči má nové jméno – náměstí Borise Němcova. O změně názvu, který byl dosud Pod Kaštany, rozhodla pražská rada a schválili ji zastupitelé, samotný oficiální akt proběhl v den pátého výročí vraždy bývalého ruského vicepremiéra.
27. 2. 2020Aktualizováno27. 2. 2020, 19:24|

Náměstí před ruskou ambasádou se přejmenuje. Ponese jméno zastřeleného opozičníka Němcova

Z náměstí Pod Kaštany v Praze 6 se stane náměstí Borise Němcova. Přejmenování prostranství před ambasádou Ruské federace po ruském opozičním politikovi v pondělí schválili pražští radní. Změna má být podle dokumentu přijatého radními politickým gestem vůči Rusku a vyjádřením solidarity s ruskou opozicí a hnutím za lidská práva.
24. 2. 2020|