TÉMA

Novomlýnská nádrž

Úhyn ryb v Dyji je zřejmě větší než v Bečvě před dvěma lety

Z řeky Dyje pod Novomlýnskými nádržemi rybáři s hasiči vylovili v minulých dnech zhruba čtyřicet tun ryb, které uhynuly kvůli nedostatku kyslíku. V úterý vylovili poslední leklé ryby nad jezem v Bulharech, řekl předseda Moravského rybářského svazu (MRS), pobočného spolku Rakvice Zdeněk Blabla. První úhyn rybáři zaznamenali v polovině minulého týdne, další v neděli ráno. Úhyn na jižní Moravě je tak pravděpodobně rozsáhlejší, než tomu bylo při otravě ryb v řece Bečvě před dvěma lety.
27. 7. 2022|

První úsek dálnice z Brna do Vídně se otevřel před 25 lety. Dál se stavbaři nedostali

Před 25 lety, 2. prosince 1996, byl zprovozněn první úsek dálnice D52 z Brna do Rakouska v úseku Rajhrad-Pohořelice. Dálnice, která má spojit Brno s rakouskou hranicí, by měla být dlouhá 51 kilometrů, v provozu je zatím 17 kilometrů, a příprava spojnice s Rakouskem dál zůstává problémem českého státu. Zatímco Rakušané jsou prakticky hotoví, stavba na české straně se vleče kvůli soudním sporům a odvoláním různých spolků i fyzických osob.
2. 12. 2021|

Kromě divoké přírody a nepřelidněných půjčoven lodí láká letos Dyje i na dostatek vody

Díky upouštění vodních nádrží letos přeje sezona vodákům i na jižní Moravě, která většinou tolik možností nenabízí. Letos už ale mohli po letech sjet celou Svratku nebo Oslavu. Nové úseky nabízí i Dyje. Instruktoři ale nabádají začátečníky k opatrnosti.
11. 7. 2020|

Po letošní zimě hrozí vysychání toků, na 49 místech platí omezení pro odběr vody

Po letošní zimě hrozí, že začnou vysychat některé menší toky. Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) je ale pitné vody dostatek. Přesto je podle něj možné, že budou přibývat další omezení odběrů vody. Těch je nyní v Česku platných 25 na 49 místech. Loni touto dobou nebylo žádné, předloni byly dvě. Od začátku roku přehrady zadržely 485 milionů kubických metrů vody, což je česká spotřeba na 18 měsíců.
4. 5. 2020Aktualizováno4. 5. 2020, 13:02|

Vodohospodáři upouštějí Nové Mlýny. Mokřady a tůně v oboře Soutok potřebují vodu

Vodohospodáři začali na žádost lesníků zaplavovat lužní les v oboře Soutok u Břeclavi. Voda z Novomlýnských nádrží má nahradit jarní záplavy, doplnit drobné toky, mokřady a tůně a zlepšit v místě podmínky pro rostliny i živočichy.
3. 3. 2020|

Řidičům mířícím do Rakouska se od března cesta protáhne. Most přes Novomlýnské nádrže se uzavře

Silničáři dokončují přípravu objízdných tras v okolí Novomlýnských nádrží. Od 11. března totiž Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) uzavře hlavní silnici 52, která spojuje Brno s Rakouskem. Dělníci se pustí do opravy mostu, který je v havarijním stavu a překrývá ho proto kovová konstrukce. Podobné provizorní mosty rostou právě i na objížďkách. Náporu dopravy během uzavírky se obávají obyvatelé dotčených obcí.
21. 2. 2020|