TÉMA

Josef Mocker

Schody do ústecké šikmé věže jsou na prodej. Výtěžek má přispět k zpřístupnění památky

Konec roku přinese i ukončení prvního prodeje schodů a sbírky ke zpřístupnění šikmé věže gotického kostela Nanebevzetí Panny Marie v Ústí nad Labem. Z prvních 50 schodů se jich zatím prodalo 44. Další sbírku s prodejem Ústecká komunitní nadace vyhlásí zhruba za dva roky, až vejde v platnost změna územního plánu a dostane závazné stanovisko.
2. 12. 2021|

Jelení příkop u Pražského hradu se má otevřít. Na posledních pracích se ale město s prezidentem neshodne

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) vyzval prezidenta Miloše Zemana, aby se při rekonstrukci Mockerových domů v Jelením příkopu nekácely stromy. Ty mají ustoupit betonové plošině na umístění jeřábu. Přírodu by podle Hřiba mohla poškodit i těžká technika. Domy pocházejí z konce 19. století a jejich autorem je architekt Josef Mocker. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček řekl, že o kácení nic neví.
17. 2. 2021|

Oprava Prašné brány se posouvá o rok. Praha ji chce předat jinému správci

Oprava Prašné brány v Praze se podruhé posouvá, a to na rok 2021. Muzeum hlavního města totiž pozastavilo na zbytek letošního roku rekonstrukci této významné středověké památky. Důvodem je změna správce věže. Její zřizovatel, pražský magistrát, se ji od ledna 2021 chystá svěřit společnosti Prague City Tourism (PCT). Stejný osud možná čeká i Petřín nebo věže Karlova mostu. České televizi to potvrdil Tadeáš Provazník z Magistrátu hlavního města Prahy.
22. 2. 2020|