TÉMA

High-tech

Díry v západních sankcích. Rusové doplňují high-tech vybavení

Vojenské operace, masivní raketové útoky a ztráty v leteckém arzenálu donutily ruskou armádu přemýšlet o tom, jak doplnit zásoby high-tech vybavení navzdory sankcím Západu. Od jejich uvalení se Kremlu daří řešit problém s dodávkami. Jak? Skrze zprostředkovatele ze spřátelených zemí. Poukazují na to lidskoprávní i protikorupční organizace.
10. 3. 2023|

Volkswagen zvažuje stavbu obří továrny u Plzně. Má vyrábět autobaterie

Bývalé armádní letiště v Líních u Plzně je jednou ze tří evropských lokalit, které německý automobilový koncern Volkswagen (VW) zvažuje pro stavbu továrny na výrobu baterií do elektroaut. Informovali o tom členové vedení Plzeňského kraje včetně hejtmana Rudolfa Špotáka (Piráti). Podle náměstka hejtmana a poslance Josefa Bernarda (STAN) by šlo o továrnu za čtyři až pět miliard eur, tedy v přepočtu 98 až 122 miliard korun, zaměstnala by až čtyři tisíce lidí.
6. 4. 2022|

Koronavirus ohrožuje americké telefony, brazilskou sóju či japonské automobilky. Chybí čínské díly i zákazníci

Koronavirus kromě čínské populace ochromuje i tamní trhy, světové firmy, a v důsledku i globální dodavatelský řetězec. Řada společností pozastavuje výrobu, obchody v Číně uzavírají i globální značky. Město Wu-chan, izolované epicentrum nákazy, dosud hrálo roli klíčového průmyslového centra druhé nejsilnější ekonomiky světa.
13. 2. 2020|