TÉMA

Ondřej Štindl

Tolik popela by mohlo Ondřeji Štindlovi stačit na Cenu EU za literaturu

Národní kolo Ceny Evropské unie za literaturu vyhrál spisovatel Ondřej Štindl. Porotu zaujal jeho nejnovější román Tolik popela, který se podle ní značně vymyká ze standardů současné české prózy a může zaujmout i zahraniční čtenáře. Celkového vítěze oznámí evropská porota 28. dubna na Lipském knižním veletrhu. Jméno vítěze národního kola oznámilo České literární centrum.
7. 3. 2023|

„Sedím doma a nie je mi smutno.“ Kultura je totiž on-line, kde ji najít?

Up End Down Symphony se jmenuje jedno z představení Cirku La Putyka, který byl v Česku průkopníkem internetového vysílání inscenací po rušení kulturních akcí. „Up and down“, tedy nahoru a dolů, to jde v souvislosti s opatřeními proti šíření nemoci COVID-19 i s tuzemskou kulturou. Jako cesta ode dna se ukazují právě (živé) streamy, kdy se sdílení společného zážitku z koncertu či divadla přesouvá na síť, v určitém smyslu zároveň záchrannou.
19. 3. 2020|

Od pirátského vysílání k BBC. Hezký signál toho, že jsem vydržel dost dlouho, říká Ondřej Štindl o Ceně Ferdinanda Peroutky

Ke dvěma Českým lvům si ve středu kulturní redaktor Ondřej Štindl domů přinesl další prestižní ocenění. Cenu Ferdinanda Peroutky získal za to, že se v českých médiích od 90. let „s příjemným nadhledem ironickým i sebeironizujícím“ věnuje kulturním tématům. Momentálně Štindl píše pro Echo24 a Týdeník Echo, dříve působil v české redakci BBC a spolupracoval i s Českou televizí.
5. 2. 2020|