TÉMA

Bydhošť

U polské Bydhoště našli hlavici rakety, která tam dopadla v prosinci. Je z betonu
Poláci našli hlavici rakety, která loni v prosinci dopadla nedaleko Bydhoště (Bydgoszcz) na severozápadě Polska. Podle polských médií o tom informoval šéf prezidentské kanceláře Pawel Szrot. Řekl, že hlavice neobsahovala výbušniny, byla vyrobená z betonu.
19. 5. 2023|
V Polsku našli trosky zřejmě ruské rakety. Ministr obrany viní armádu, že ho o incidentu neinformovala
Na severozápadě Polska byly v dubnu objeveny trosky zřejmě ruské střely, uvedla tento týden tamní média. Nález vzbudil pochybnosti o postupu při pátrání po raketě. Ministr obrany Mariusz Blaszczak oznámil, že armáda loni v prosinci dostala od Ukrajinců upozornění, že se k Polsku blíží letící objekt a že možná jde o raketu, ale jeho ani další klíčové činitele odpovědné za bezpečnost země o tom šéf armádního velitelství pro operace neinformoval. Prezident Andrzej Duda prohlásil, že incident nepředstavuje vážnou hrozbu pro bezpečnost Polska. Opozice ostře kritizuje ministra obrany a požaduje jeho trestní stíhání.
12. 5. 2023|
Polsko má poprvé v novodobých dějinách vyrovnaný rozpočet. Podle kritiků na to doplatí města
Na letošní rok připravila polská vláda vyrovnaný rozpočet, což je poprvé v novodobých dějinách země. Přitom slibuje dál plnit i štědrý sociální program. Ovšem komunální politici, většinou z opozice, si stěžují, že nedokážou zaplatit projekty, se kterými pro rok 2020 počítali. Kabinet totiž na města přenesl část výdajů.
20. 1. 2020|