TÉMA

Tomáš Křepela

Na zbytek života sedí ve vězení 46 lidí, může přibýt další. Podmínečně zatím soudy pustily jediného doživotního vězně

Zatím nepravomocně vyřkl soud v pondělí první letošní doživotní trest vězení. Hrozí Jiřímu Dvořákovi, který by v případě potvrzení byl 47. doživotním vězněm v Česku. Mezi nimi jsou tři ženy, ostatní jsou muži. Většina z nich je ve vězení za vraždy, třetina již od 90. let. Jak ale ukazuje nedávná minulost, nemusí doživotní verdikt skutečně znamenat, že odsouzený věznici již nikdy neopustí. Mezi lety 2017 a 2021 se na svobodu dostali tři doživotní vězni, v jednom z těchto případů byl původní verdikt zrušen.
6. 9. 2022|

Osmačtyřicet mrtvých, desítky obviněných. Od metanolové kauzy uplynulo deset let

Metanolová kauza je jedním z největších případů v dějinách tuzemské kriminalistiky. Počtem obětí (zemřelo 48 lidí), ale taky také počtem obviněných. Těch bylo v různých větvích případu na celém území Česka na sedm desítek. Dva muži, kteří namíchali jedovatou směs etanolu a metanolu, si odpykávají doživotní tresty. Mnoho dalších je už ale na svobodě.
3. 9. 2022|

Kauza Metanol: Tomáš Křepela neuspěl s ústavní stížností proti doživotnímu trestu

Ústavní soud odmítl stížnost Tomáše Křepely proti doživotnímu trestu v takzvané metanolové kauze. České televizi to potvrdila mluvčí soudu Miroslava Sedláčková. Křepela spolu se Slovákem Rudolfem Fianem umíchal metanolem kontaminovanou směs, kvůli které v roce 2012 zemřely desítky lidí a přes sto dalších se otrávilo.
10. 1. 2020Aktualizováno10. 1. 2020, 11:25|