TÉMA

Sámer Shehadeh

Pro rodinu byl zklamáním, řekl bratr bývalého imáma obžalovaného z terorismu

Bývalý pražský imám Sámer Shehadeh ani jeho bratr Omar, kteří jsou obžalovaní z terorismu, nepocházejí z nábožensky založené rodiny, ani nebyli vychováni jako věřící muslimové. U pražského městského soudu to uvedl jejich bratr Abdullah, který přijel v kauze svědčit z Irska. Muži byli podle něho pro rodiče velkým zklamáním, on sám se s nimi již nestýká. Omarovu partnerku, která čelí obžalobě spolu se svým mužem, nezná.
8. 1. 2020|

Čeští muslimové jsou vzdělaní, dobře začlenění a nemají k radikalizaci důvod, říká Muneeb Hassan Alrawi

Policie zatím nezjistila, kdo napsal na brněnskou mešitu vyhrůžku smrtí. Předseda Ústředí muslimských obcí Muneeb Hassan Alrawi ocenil, že se českých muslimů v souvislosti s incidentem zastal například premiér či pražský arcibiskup, domnívá se však, že takový způsob vyhrožování muslimům Českou republiku poškozuje. Muneeb Hassan Alrawi byl hostem Událostí, komentářů.
8. 1. 2020|

Bývalý pražský imám se přiznal, že podporoval teroristickou skupinu. Český soud ale neuznává, jen šaríu

Sámer Shehadeh, který čelí obžalobě z účasti na teroristické skupině a financování terorismu, se u pražského městského soudu přiznal, že pomohl svému bratrovi a jeho ženě vycestovat do Sýrie a připojit se k teroristické organizaci. Zdůraznil však, že ji za teroristickou nepovažuje. Někdejší pražský imám zároveň uvedl, že pro něj není rozhodnutí českých soudů podstatné, protože nerozhodují podle islámského práva šaría. Počítá však s vězením.
7. 1. 2020|

Šaríu po dobrém i po zlém. Peníze z charity posílal bývalý pražský imám džihádistům, tvrdí obžaloba

V úterý začíná soud projednávat případ bývalého pražského imáma Sámera Shehadeha. Ten podle obžaloby pomohl svému bratrovi a švagrové dostat se do Sýrie mezi teroristy, aby se jimi sami stali. Navíc džihádistům posílal peníze vybrané mezi muslimy na charitativní účely. Dosud neznámé detaily případu zjišťoval Ondřej Golis z týmu Reportérů ČT.
6. 1. 2020|