TÉMA

Viktor Ullmann

První transport do Terezína dojel před 80 lety. Vězně nacisté donutili připravit ghetto

Židovským ghettem v Terezíně prošlo za druhé světové války za tři a půl roku od prosince 1941 do května 1945 na 155 tisíc Židů z českých zemí i Evropy, z nichž na 118 tisíc zahynulo. První transport s takzvaným komandem výstavby přijel do budoucího židovského ghetta v Terezíně před 80 lety – 24. listopadu 1941.
24. 11. 2021|

Pieta uctila oběti nacistického běsnění, konala se on-line

Pietní akce v pondělí připomněla výročí vyhlazení terezínského rodinného tábora v Osvětimi-Březince. Památku zavražděných uctila především hudba, pieta se konala on-line. Telemost propojil pražské nádraží Bubny, Černínský palác i místo někdejšího vyhlazovacího tábora. V první etapě likvidace rodinného tábora, v noci z 8. na 9. března 1944, nacisté zavraždili 3792 židovských mužů, žen a dětí. Jde o největší masovou vraždu Čechoslováků za druhé světové války. Většina obětí byla do Terezína odvezena z nádraží Bubny.
8. 3. 2021|

Jak na Nový rok, tak po celý rok. Novoroční koncert v Brně zahájil Beethovenovy oslavy

Brněnská filharmonie se po bezmála třech letech vrátila s novoročním koncertem do opraveného Janáčkova divadla. K významnému moravskému orchestru se jako sólisté připojili například sopranistka Kateřina Kněžíková či tenorista Richard Samek. Koncert zahájil nejen nový rok, ale také letošní oslavy narození Ludwiga van Beethovena.
3. 1. 2020|