TÉMA

Národní zemědělské muzeum

Letošní Noc vědců přináší testy smyslů, jurtu i exkurzi do pitevny

Do jedné z nejmodernějších piteven v Česku, nejtišší místnosti v Praze či mongolské jurty lidé nahlédnou při aktuální Noci vědců. Jen v Praze festival, jehož letošním tématem jsou smysly, nabídne desítky akcí – včetně smyslových testů, her a netradičních ochutnávek. Část programu bude on-line.
30. 9. 2022|

Potřebujeme pomoc EU a evropské humanitární koridory, řekl Rakušan. Kapacity ubytování pro běžence nestačí

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) řekl po pondělním jednání Ústředního krizového štábu, že kapacity ubytování běženců z Ukrajiny už narážejí v České republice na svůj strop a bude nutná pomoc Evropské unie. Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) bude vláda ve středu jednat o výši solidárního příspěvku, který lidé dostanou za ubytování uprchlíků.
21. 3. 2022Aktualizováno22. 3. 2022, 00:13|

O sbírky Národního zemědělského muzea bude lépe postaráno. V novém depozitáři s dílnou

Národní zemědělské muzeum otevřelo v Čáslavi na Kutnohorsku nový centrální depozitář. Bude sloužit k uložení sbírkových předmětů z poboček v Praze, Čáslavi a zámku Kačina. Výstavba vyšla na sto padesát šest milionů korun, více než sto milionů pokryla evropská dotace z Integrovaného regionálního operačního programu.
30. 11. 2021|

Kačina ukáže víc ze svých sbírek, věnuje se i šlechtickému divadlu

Více sbírkových předmětů než v minulosti začal nově ukazovat návštěvníkům zámek Kačina na Kutnohorsku, kde má pobočku Národní zemědělské muzeum. Umožnilo to dokončení nového depozitáře v Čáslavi, kam se odstěhovaly zámecké sklady. Na Kačině se tak uvolnil prostor pro nové expozice. Jedna z nich se věnuje šlechtickému divadlu.
25. 9. 2021|

Ochrana vody a krajiny je prioritou, shodli se zástupci parlamentních stran v diskusi

Na českou krajinu i obyvatelstvo začínají citelně dopadat změny klimatu, stav českých lesů a půdy je však v mnoha případech výsledkem špatného hospodářství posledních desítek let a minimálně další desítky let potrvá, než se náprava projeví. Stěžejním úkolem bude ochrana vody a obnova lesů, shodli se zástupci parlamentních stran, kteří ve speciálním vydání Událostí, komentářů diskutovali o životním prostředí. Debatu v Národním zemědělském muzeu v Čáslavi moderovala Marcela Augustová.
3. 6. 2021|

Zemědělství a ocel k sobě mají blízko. V Dolních Vítkovicích vzniklo nové muzeum

Po třech letech příprav se v ostravských Dolních Vítkovicích otevřela pobočka Národního zemědělského muzea. Vznikla v místě dvou bývalých továrních hal a návštěvníci tam najdou expozice věnované potravinám a zemědělským strojům. Do konce října nemusejí návštěvníci muzea platit vstupné v rámci akce, kterou vyhlásil  Moravskoslezský kraj.
17. 9. 2020|

Od litografie po největší jukebox na světě. Dolní Vítkovice vystavují minulost i budoucnost

Totální nedůvěra, deprese, hrdí Ostraváci. Hesla z výstavy v Dolních Vítkovicích, která ve zkratce charakterizují cestu ke znovuzrození této národní kulturní památky. Loni industriální areál navštívily téměř dva miliony lidí.
3. 1. 2020|