TÉMA

Tulsa

Ve Spojených státech zabíjel další útočník. Po střelbě před kostelem v Iowě zemřeli tři lidé

Tři lidé zemřeli při střelbě před kostelem ve městě Ames v americkém státě Iowa. Mezi mrtvými je i pravděpodobný útočník, uvedla v pátek agentura AP s odvoláním na místní policii. Ta k případu zatím nesdělila bližší podrobnosti, nebezpečí pro občany ale podle ní již pominulo.
3. 6. 2022Aktualizováno3. 6. 2022, 06:25|

Útočník střílel v nemocnici v Oklahomě. Zabil čtyři lidi a poté i sám sebe, uvádí policie

Neznámý útočník vyzbrojený puškou a pistolí ve středu zabil čtyři lidi a další zranil, když začal střílet v budově patřící do areálu nemocnice v americkém městě Tulsa ve státu Oklahoma. S odvoláním na místní policii o tom informují zahraniční zpravodajské agentury. Podle policie zůstal po útoku i pátý mrtvý, považovaný za střelce. Muž, jehož věk vyšetřovatelé odhadli na 35 až 40 let, se patrně zastřelil.
2. 6. 2022|

Před sto lety došlo k masakru černošského obyvatelstva v Tulse. Do povědomí se dostává až teď

Americké město Tulsa si připomíná sté výročí jednoho z největších rasových masakrů v dějinách Spojených států. Téměř zapomenutý příběh segregace a násilí spáchaného na černošském obyvatelstvu se do širšího povědomí dostal teprve loni, kdy se v zemi začalo víc mluvit o rasismu i útlaku menšin po smrti George Floyda.
30. 5. 2021|

Kongres, soudy, marihuana. Američané rozhodují ve volební smršti

První listopadové úterý se hlavní pozornost upře k prezidentské volbě, v níž úřad obhajuje Donald Trump a postaví se mu Joe Biden. Kromě hlavy exekutivy ale Američané také obmění většinu zákonodárců v Kongresu – konkrétně rozhodnou o novém obsazení Sněmovny reprezentantů a vymění také třetinu senátorů. Možná ještě důležitější jsou pro běžné životy amerických občanů volby na státní úrovni, kde vzniká naprostá většina zákonů. Volit se budou také soudci nejvyšších soudů a několik států pořádá referenda – třeba v Mississippi si vybírají novou vlajku.
2. 11. 2020Aktualizováno5. 11. 2020, 18:44|

Internetová sabotáž teenagerů? Trump to odmítá a z nízké účasti na vystoupení v Tulse viní média

V Bílém domě stále doznívá malá účast Američanů na sobotním předvolebním mítinku prezidenta Trumpa v oklahomské Tulse. Lidé tam nakonec ani nenaplnili kapacitu haly. Na TikToku se k záškodnické akci přihlásili teenageři, to ale Bílý dům popřel. Tvrdí, že zájemce odradila média a obavy z covidu-19. Exšéf Trumpovy komunikace Scaramucci se pokusí přesvědčit republikánské voliče, aby tentokrát prezidenta nevolili.
23. 6. 2020|

Trump uspořádal po více než třech měsících předvolební mítink, doprovázely ho protesty

Americký prezident Donald Trump v sobotu večer místního času mítinkem v Tulse v Oklahomě obnovil své předvolební akce, které přerušil na více než tři měsíce kvůli pandemii nemoci covid-19. Stalo se tak i přes varování představitelů zdravotnických úřadů ohledně přetrvávajícího nebezpečí nákazy koronavirem a navzdory riziku střetů Trumpových stoupenců a odpůrců ve městě, napsala agentura AP. Podle agentur přišlo na mítink méně lidí, než se očekávalo, možná za to může internetový vtípek, napsal deník The New York Times.
21. 6. 2020Aktualizováno21. 6. 2020, 15:39|

Archeologové zřejmě našli hroby z oklahomského masakru černochů. Došlo k němu roku 1921 v Tulse

Američtí historici tvrdí, že odhalili pohřebiště obětí masakru, ke kterému došlo roku 1921 v oklahomském městě Tulsa. Při rasových bouřích se tehdy hněv bílého obyvatelstva obrátil proti místním a stále emancipovanějším Afroameričanům, o život mohly přijít až tři stovky z nich.
19. 12. 2019|