TÉMA

Petr Hejma

Praha 1 zakázala vjezd v nočních hodinách do velké části Starého Města. Cílem je omezit hluk

Radnice Prahy 1 nechala nainstalovat značky zakazující vjezd do velké části Starého Města mezi 22:00 a 6:00. Cílem je omezit hluk, který v noci ruší místní obyvatele, řekl radní Prahy 1 pro dopravu Vojtěch Ryvola (ANO). Přijaté opatření fakticky zahrnuje celou oblast mezi Dvořákovým nábřežím, Pařížskou, Staroměstským náměstím a Revoluční. Na hluk si dlouhodobě stěžují zejména obyvatelé Dlouhé, kde se nachází velké množství populárních nočních podniků.
23. 11. 2023Aktualizováno23. 11. 2023, 18:40|

Další tři části hlavního města mají nového starostu. Praha 15 je ale zatím bez koalice

Starostou Prahy 15 se stal Michal Fischer (Společně pro Prahu 15, nestraník za ODS), rozhodli o tom ve středu zastupitelé. Podpořilo ho 16 z 31 zastupitelů. Piráti a členové Patnáctky náš domov (KDU-ČSL a Zelení) při volbě na protest odešli ze sálu, neboť v městské části žádné strany dosud neoznámily vznik nové koalice. Starostu má i Praha 4, stal se jím Ondřej Kubín (ODS). Ve funkci nahradil Irenu Michalcovou (ANO). Kubína podpořilo 23 ze 45 zastupitelů. Novou starostku zvolili i zastupitelé na Praze 1. Je jí Terezie Radoměřská z TOP 09. Vládnoucí koalici zde tvoří ODS, Piráti, TOP 09, ANO a Rezidenti 1.
9. 11. 2022Aktualizováno9. 11. 2022, 21:44|

Volby otřásly v Praze pozicemi starostů v Dejvicích i na Jižním Městě. Úspěch měli bratři Čižinští

Úspěchem dosavadních starostů skončily komunální volby v mnoha pražských čtvrtích. Výrazného vítězství dosáhli Jan Čižinský s Prahou 7 sobě v sedmé městské části, Alexandra Udženija (ODS) s kandidátkou Společně pro Prahu 2 nebo David Vodrážka v čele kandidátky občanských demokratů v Praze 13. Dalším starostům ale voliči nejspíše zavřeli cestu k dalšímu období v čele radnice. Ohrožena je pozice starostů za Piráty v Praze 11 i 12. V Praze 1 zvítězila stejně jako před čtyřmi lety Praha 1 sobě v čele s bratrem holešovického starosty Pavlem Čižinským. Situace v historickém centru metropole bude však složitá, zastupitelstvo je rozdrobené.
25. 9. 2022Aktualizováno25. 9. 2022, 18:24|

V neděli potvrdily testy 3740 případů covidu-19. Starosta Prahy 1 hájil trhy na Václavském náměstí

Počet nově potvrzených případů covidu-19 klesl v neděli zhruba o desetinu oproti předchozímu týdnu. Pozitivních testů bylo 3740, méně jich laboratoře potvrdily naposledy 7. listopadu. Oproti minulému týdnu klesl zhruba o čtvrtinu počet lidí, kteří s touto nemocí leží v nemocnicích. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) má ve středu na jednání vlády přinést konkrétní sadu protiepidemických opatření, která budou platit do konce letošního roku. V Událostech, komentářích se představitelé městské části Praha 1, Jihlavy a Ostravy přeli o vánočních trzích.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 22:55|

Kat Mydlář se vrátí na Staroměstské náměstí. Rekonstrukce připomene čtyři sta let od popravy 27 českých pánů

Jednadvacátého června si Staroměstské náměstí v Praze připomene čtyři sta let od popravy sedmadvaceti českých pánů po Bílé hoře. Spolek Rytíři Koruny České pod záštitou Prahy 1 po několika měsících příprav právě v pondělí odehraje divadlo na počest památky popravených. Zahrne šermíře, jezdce na koních nebo třeba samotného kata Mydláře.
18. 6. 2021|
Události komentáře

Hřib doufá ve Smetanovo nábřeží bez aut, Svoboda mluví o anarchistickém činu

Omezení provozu na frekventovaném Smetanově nábřeží vyvolalo spor mezi pražskými politiky. Primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti) diskusi vítá a věří, že břeh Vltavy zůstane v budoucnu až na výjimky autům uzavřen. Bývalý primátor Bohuslav Svoboda z ODS ale zdůrazňuje, že nynější šéf magistrátu nekomunikuje s městskou částí a riskuje. Oba politici byli hosty Událostí, komentářů.
13. 6. 2020|

Část Smetanova nábřeží se uzavřela pro auta a otevřela pro lidi

V Praze se v sobotu pro auta uzavřela část Smetanova nábřeží. Jízdní pruhy nahradily restaurační zahrádky a do budoucna by se k nim měly přidat i kulturní akce. Nápad má své příznivce i své odpůrce, neshodne se na něm ani vedení hlavního města s vedením první městské části.
23. 5. 2020|

Rekonstrukce Václavského náměstí by měla začít v dubnu, změní se spodní část

Úprava spodní části Václavského náměstí má začít v dubnu. Uvedl to mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Město už uzavřelo smlouvu s firmou, která bude na přestavbě pracovat. Podporuje ji i nově zvolené vedení Prahy 1. Náměstí se dočká většího množství zeleně a rozšíření chodníků, později by měla navázat úprava tramvají v horní části náměstí.
25. 1. 2020|

Žalobci zastavili stíhání zastupitelů Prahy 1 kvůli prodeji městských bytů

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 zrušilo trestní stíhání několika desítek současných a bývalých zastupitelů městské části, které se týkalo hlasování o privatizaci bytů v minulých volebních obdobích. Trestní oznámení podal pirátský zastupitel a bývalý radní Prahy 1 David Bodeček.
17. 1. 2020|

Praha 1 má novou koalici. Starostu Čižinského nahradil Petr Hejma ze STAN

Kluby My, co tady žijeme (STAN, TOP 09, KDU-ČSL, Iniciativa občanů), ODS a ANO podepsaly v Praze 1 koaliční smlouvu. Učinily tak ještě před odvoláním starosty Pavla Čižinského (Praha 1 Sobě) a dalších členů rady, ke kterému na mimořádném zastupitelstvu došlo v úterý večer. Nová koalice má v zastupitelstvu těsnou většinu, v jejím čele stojí Petr Hejma ze Starostů.
14. 1. 2020Aktualizováno14. 1. 2020, 22:54|

Názorové neshody rozložily koalici v Praze 1. O budoucnosti se rozhodne na úterním zastupitelstvu

V první městské části se rozpadla radniční koalice. Uskupení My, co tady žijeme (KDU-ČSL, STAN, Iniciativa občanů) vypovědělo koaliční smlouvu s Prahou 1 Sobě, Piráty a Zelenou pro jedničku. Důvodem je dlouhodobý názorový nesoulad mezi politickými subjekty, vyplývá z textu výpovědi. Koalice vedená starostou Pavlem Čižinským (Praha 1 Sobě) tím ztrácí většinu v zastupitelstvu a je možné, že na úterním jednání zastupitelstva současné vedení městské části skončí. Čižinský uvedl, že chce se zastupiteli jednat a zabránit „návratu starých pořádků“.
16. 12. 2019Aktualizováno16. 12. 2019, 17:16|